Krybskytter jager Afrikas næsehorn

NATUR – For første gang siden 2007 falder krybskytteriet mod næsehorn i Sydafrika. Til gengæld er der sket en alarmerende stigning i antallet af næsehorn dræbt i nabolandene.

Sydafrika, Namibia og Zimbabwe er tilsammen hjemsted for næsten 95 procent af alle afrikanske næsehorn. Men krybskytter tynder ud i bestanden. Foto: Colourbox

1.175 næsehorn blev dræbt af krybskytter i Sydafrika i 2015 – en smule færre end sidste års rekord på 1215. Imidlertid blev mindst 130 næsehorn ofre for krybskytter i Namibia og Zimbabwe i samme periode – det er næsten 200 procent flere end i 2014, lyder rapporterer fra WWF Verdensnaturfonden.

- Antallet af dræbte næsehorn i det sydlige Afrika er stadig uhyggeligt højt og helt uacceptabelt. Samtidig er det umådeligt trist at se, at krybskytteriet breder sig til nabolandene, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Gitte Seeberg.

Indbringende kriminaliet
Sydafrika, Namibia og Zimbabwe er tilsammen hjemsted for næsten 95 procent af alle afrikanske næsehorn.

- Denne modbydelige form for kriminalitet er så ufattelig indbringende, at en samordnet, global indsats er bydende nødvendig, hvis vi skal gøre os håb om at stoppe krybskytteriet, understreger Gitte Seeberg.

Hun efterlyser strengere straffe for krybskytteri, anholdelser længere oppe i de kriminelle internationale netværk, der står bag krybskytteriet, og at der sættes langt mere effektivt ind over for korruption.

- De store transit- og forbrugerlande som Mozambique og Vietnam er nødt til straks at tage retslige skridt til at få standset handlen med illegale wildlife-produkter. Det blev netop også understreget af CITES – den internationale konvention om handel med truede dyr – i sidste uge, siger Jo Shaw, chef for WWF-Sydafrikas næsehornsprogram.

I 2013 blev 1.004 næsehorn dræbt af krybskytter i Sydafrika. I 2010 var antallet af dræbte næsehorn 333. I 2007 var antallet af dræbte næsehorn i Sydafrika helt nede på kun 13.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: