Kronprinsesse Mary genplanter planeten

KLIMA – Genplant Planeten blev skudt i gang med manér. Kronprinsesse Mary gik foran i arbejdet og plantede både en prinsesseeg og en hel række bøgetræer sammen med glade børn.

Kronprinsesse Mary trak i gummistøvlerne og plantede det første træ. Træer i vækst optager CO2 fra luften og bygger det ind i deres plantekroppe ved hjælp af fotosyntesen. Derfor er træer en del af løsningen på klimaproblemerne. Foto: Simon Høgsberg

Den landsdækkende klimakampagne Genplant Planeten blev i går skudt i gang med manér, da Kronprinsesse Mary sammen med 120 børn, 4 borgmestre og en masse gæster plantede træer i den nye skov ”Prinsesselunden” på Naturcenter Herstedhøje i Albertslund.

Hendes Kongelige Højhed plantede et stort egetræ, og da børnekoret og alle gæsterne havde sunget Vi skal plante et træ, og alle havde fået æblemost, fortsatte kronprinsessen og plantede en hel række bøgetræer sammen med en masse glade børn.

Kronprinsessen så også klimaværksteder, hvor børnene sved kul af pinde, plantede bittesmå træer i hjemmelavede potter, snittede og tegnede navnepinde til deres nyplantede træer og pressede æblemost. Kronprinsessen lyttede opmærksomt til, hvad børnene fortalte og prøvede selv alle aktiviteterne af.

Alle taler om vejret
Skovrider Kim Søderlund fra Naturstyrelsen holdt tale for Kronprinsessen og børnene.

Kim Søderlund lagde ud med et citat af Storm P.: »Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det«.

- Det passer desværre ikke mere. Vi mennesker har brændt så meget olie, kul og gas af gennem de sidste 100 år, at der er kommet for meget CO2 i luften. Det betyder, at det store vejr, klimaet, er begyndt at ændre sig, fortalte Kim Søderlund.

- Men nu begynder vi at ændre klimaet tilbage igen, lovede han.

Herefterskovridderen hvorfor det at plante træer er godt for klimaet:

At træer suger CO2 fra luften og bygger kulstoffet ind i stamme, grene og rødder. At træer og skove derfor er et lager for kulstof. Hvis vi dyrker skoven bæredygtigt, kan vi fælde træer og bruge træet til huse, møbler og papir og på den måde gemme kulstoffet i træting. Til sidst kan vi brænde træ af som CO2-neutral energi.

- Da jeg var barn, var der marker og drivhuse her, fortalte Albertslunds borgmester Steen Christiansen, mens han pegede over på Vestskoven, der stod i smukke efterårsfarver.

- Lige som I nu planter en ny skov, så blev Vestskoven plantet fra den bare mark. Om få år vil I kunne tage herud og se jeres skov vokse til. Og når I bliver voksne, vil I kunne tage jeres børn med herud og sidde under træerne og fortælle dem, at her plantede I træer for klimaet, sagde Steen Christiansen til børnene og kronprinsesse Mary.

Direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden, som er den største bidragyder til Genplant Planeten, fortalte i sin tale, at Genplant Planeten foregår over hele landet – og at 15.000 børn fra 200 skoler planter 33.000 træer. Han understregede, at arbejdet for klimaet er meget vigtigt og bad børnene om at give hinanden et klap på skulderen, fordi de plantede træer for et bedre klima.

'Genplant Planeten' er et klimaprojekt, der er søsat af Skoven i Skolen og Udeskolen. I forbindelse med projektet inviteres skolebørn over hele landet til at plante træer for et bedre klima i 2015, 2016 og 2017. Formålet er at gøre børn mere bevidste om naturen og klimaet, og derfor opfordres de til at plante træet, passe det og følge dets vækst. Foto: Mogens Flindt

Skoven i Skolen star bag
Det er Skoven i Skolen som står bag »Genplant Planeten« og de er glade for at kronprinsesse Mary med glæde, venlighed og entusiasme går foran i arbejdet med at Genplante Planeten.

Projektet støttes økonomisk af Nordea-fonden, DONG Energy, DAPO, Friluftsrådet, Danske Planteskoler og 15. Juni Fonden og praktisk af en lang række organisationer, som arbejder med skole, skov og træ (se nedenfor). Akkerup Planteskole, Højmoses Planteskole, Holdens Planteskole samt Frijsenborg Planteskole leverer og pakker træer.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: