Gør det billigere at holde sommerferie i Danmark

KLIMA – Selvfølgelig skal det være billigere at tage på sommerferie i Skagen end i London. Så sparer vi også klimaet for en masse CO2, skriver Alternativets Christian Poll.

En togtur til Rom tur/retur er omkring syv gange mere klimavenlig end en flyvetur til Rom tur/retur. Foto: DSB / René Strandbygaard

Af Christian Poll, klima- og miljøordfører for Alternativet

Forleden lavede jeg et lille ferie-forsøg. Jeg gik ind på momondo.dk og søgte på et fly fra København til London den 18. august. Så gik jeg ind på DSB.dk og søgte på et tog fra København til Skagen den 18. august. Prisforskellen var på 332 kr., men det var selvfølgelig ikke toget, der var det billigste – det var flyet. Toget kostede 503 kr., mens flyet kostede 171 kr. Og det var bare den ene vej. Det er jo helt vildt!

Vi er simpelthen kommet til et sted, hvor det koster mere end det dobbelte at tage toget på ferie rundt i Danmark end flyet til England. Det giver jo ingen mening, at man skal tage udenlands, hvis man vil spare penge i sommerferien. Hverken økonomisk eller i forhold til klimaet.

Derfor foreslår vi i Alternativet, at vi skal gøre det billigere at holde sommerferie i Danmark. For eksempel kunne man forestille sig, at vi udviklede et skattefradrag for danskernes omkostninger, når vi tager offentlig transport i sommermåneden.

Det koster dyrt i CO2 at flyve
På den måde får alle danskere en ekstra god grund til at komme ud og nyde de smukke strande, skove og byer, som vores land er beriget med.

Og samtidig sparer vi klimaet for en masse CO2. Danmarks Naturfredningsforening har for nyligt lavet en oversigt over, hvad de forskellige ferietyper koster i CO2. Den viser, at en togtur til Rom tur/retur er omkring syv gange mere klimavenlig end en flyvetur til Rom tur/retur. Og en togtur fra København til Skagen vil så være mere end fire gange så klimavenlig som togturen til Rom. Ud fra et klimamæssigt perspektiv kan man altså tage på togferie til Skagen omkring 30 gange i stedet for at flyve én gang til Rom. Det bør da i langt højere grad afspejles i prisen.

Jeg skal ikke lyde klima-hellig, for jeg flyver selv en gang i mellem. Men når jeg tænker over det, er nogle af mine bedste ferieminder faktisk fra Danmark.

Blandt andet har jeg haft rigtig mange gode oplevelser på Møns Klint. Den er et stykke fantastisk, dramatisk natur, som jeg kan huske både fra ture med min far som 10-årig og senere fra ferier med mine børn. Hvor vi gik med solen i øjnene, frisk luft omkring os og fandt de mest mærkelige og smukke sten, mens klinten rejste sig mægtig på den ene side, og havet forsvandt uendeligt til den anden side.

Vi kan gøre en kæmpe forskel
Hvis bare vores forslag kan bidrage til, at én flyvetur til udlandet i hver familie bliver erstattet med en ferie i Danmark, fordi det er blevet billigere at rejse med tog i Danmark, har vi allerede gjort en kæmpe forskel.

Faktisk tror jeg også, at det vil skabe en større sammenhængskraft i Danmark, hvis vi får nemmere ved at komme rundt til nye dele af landet, vi ikke har besøgt før. Jeg ved i hvert fald fra mig selv, at det især er på campingferie og igennem naturoplevelser, at jeg oplever, at vi danskere rigtigt kommer hinanden ved. Langt væk fra jobbet og de hjemlige pligter, over gryderne eller rundt om bålet. Det er lige før, jeg vil sige, at det burde være en menneskeret at have råd til den slags oplevelser.

Forhåbentligt vil flere partier bakke op om vores forslag, så vi sammen kan finde den bedste finansieringsmodel. I øvrigt tror jeg ikke det vil medføre store udgifter for staten. For jeg er sikker på, at vi vil få mange af pengene igen, fordi den øgede turisme vil styrke samfundsøkonomien ude i lokalsamfundene i hele landet. Og skabe bedre sammenhæng mellem land og by.

På den måde styrker vores forslag ikke bare den grønne, men også den sociale og den økonomiske bundlinje. Så lad os komme i gang og holde vores ferie på Sydfyn, i Thy eller Skagen. Danmark er nemlig fyldt med gode ferieoplevelser.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: