Kraftværk i Aarhus skifter fra kul

Studstrupværket i udkanten af Aarhus skal moderniseres for et milliardbeløb og vil udskifte kullene med træpiller. Energitilsynet giver grønt lys for omlægningen, som også skal sikre lave varmepriser i Århus.

Studstrupværket ved Aarhus har fået grønt lys til at skifte fra kul til biomasse. (Foto: Colourbox)

Fjernvarmeselskabet AffaldVarme Aarhus og Dong Energy er kommet et stort skridt nærmere en aftale om at modernisere det centrale kraftvarmeværk, Studstrupværkets Blok 3 ved Aarhus, for et milliardbeløb.

Værket skal udskifte kul med træpiller i produktionen af el og fjernvarme, og Energitilsynet har nu godkendt selskabernes model for, hvordan ombygningen skal finansieres.

Vigtig dag for aahusianske fjernvarmekunder
- Der er en vigtig dag for de århusianske fjernvarmekunder, siger Uffe Bundgaard-Jørgensen, formand for Energitilsynet.

Ifølge Energitilsynet er fjernvarmekunderne sikret rimelige priser i de kommende år, og samfundet sparer penge, fordi der ikke skal investeres i helt nye produktionsanlæg til at klare el- og fjernvarmekundernes efterspørgsel på energi.

Energitilsynets ja åbner desuden døren for, hvordan andre store kraftvarmeværker rundt om i landet kan finansiere en ønsket ombygning fra kul til bioenergi, uden at kunderne kommer til at betale en stor ekstraregning.

Dermed understøtter Energitilsynets accept den grønne omstilling af det danske energiforbrug, som regeringen og Folketinget har besluttet.

Fjernvarmeværket betaler 80 procent
Dong driver ejer og driver kraftværket, men fjernvarmeselskabet betaler 80 procent af omlæggelsen til biomasse og biokonverteringen og 20 procent af den generelle renovering af værket, som var nødvendig for, at det fortsat skulle fungere.

Studstrupværket forventes at være klar til at levere varme baseret på biomasse til Aarhus og omegnskommuner fra oktober 2015.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: