Korsridder kalder til kamp for mere gødning

LANDBRUG – En nordjysk landmand, der bevidst bryder miljøreglerne, hyldes af erhvervsorganisation. Vagn Lundsteen, der er direktør for Bæredygtigt Landbrug, kalder landmanden en »korsridder«.

En nordjysk landmand blæser på de danske gødningsregler. Foto: Colourbox

En stor nordjysk landmand har indledt et frontalangreb på myndighederne og de danske miljøregler.

Det er ikke første gang Asger Møller Madsen fra Brovst lægger sig ud med myndighederne. Han er tidligere blevet meldt til politiet for at pløje de dyrkningsfri randzoner og dermed bryde randzoneloven.

Nu kræver han også ret til at følge de tyske gødningsregler, som er knap så skrappe som de danske og åbner mulighed for at anvende langt mere gødning. Ifølge landmanden åbner de tyske gødningsregler mulighed for at anvende 37 procent mere gødning end i Danmark. Det vil give ham et så højt merudbytte, at han blæser højt og flot på en eventuel bødestraf.

Vi kan ikke vente på politikerne
- Jeg er helt klar over, at det er ulovligt. Men politikerne er så længe om at komme ud af starthullerne, så det kan vi ikke vente på. Så må vi tage slåskampen i retten, siger Asger Møller Madsen ifølge Ritzau.

- Ifølge beregninger fra Bæredygtigt Landbrug koster det mig på mine 350 hektar med hvede en million kroner årligt. Så selv om der skulle falde bøder af, har jeg for længst tjent de penge hjem på en bedre høst, siger han.

Fødevareminister Mette Gjerskov finder det krænkende, at Bæredygtigt Landbrug hylder en kriminel landmand.

Mette Gjerskov: Dybt krænkende
Det er dybt krænkende for alle lovlydige landmænd, når enkelte lader hånt om loven og begår selvtægt. Og det bliver værre endnu, når en landbrugsorganisation opildner andre til at bryde loven, siger hun.

Hun minder om, at de skrappere danske regler skyldes, at Danmark har et langt mere intensivt landbrug og langt flere vandløb og langt længere kystlinje end tyskerne.

Direktøren i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, kalder i en mail til bladet Effektivt Landbrug Asger Møller Madsen for »en korsridder« og et »forbillede for alle danske landmænd«, skriver Ritzau.

Bæredygtigt Landbrug er kendt for sin aggressive og konfrontatoriske stil over for både myndigheder og grønne organisationer og har adskillige gange fået både fødevareminister Mette Gjerskov og miljøminister Ida Auken til at tale dunder.

Ida Auken har ved en tidligere lejlighed udelukket Bæredygtigt Landbrug fra et møde.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: