“Man forhandler jo heller ikke færdselsloven med Hells Angels”

Formand for Bæredygtigt Landbrug er ikke længere velkommen ved torsdagens vandtopmøde, fastslår miljøminister Ida Aken. Man kan være uenig med en lov og jeg lytter til alle kritiske røster – men selvtægt, den går ikke. Derfor har jeg udelukket bæredygtigt landbrug fra mødet i morgen, forklarer Ida Auken.
“Man forhandler jo heller ikke færdselsloven med Hells Angels”, lød en sarkastisk kommentar bagefter på facebook.

Ida Auken sætter grænsen ved selvtægt. (Foto: Claus Bjørn Larsen)

Debatten om de omdiskuterede randzoner, der er blevet indført langs åer og vandløb, har taget en ny drejning.

Således har miljøminister Ida Auken (SF) valgt at ekskludere formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, fra et vandtopmøde på Fyn, fordi han har meldt ud, at han ikke har planer om at følge den nye lovgivning.

Det fortæller formanden til TV2/Nord, som desuden har fået fingre i den mail, ministeren har skrevet til Flemming Fuglede Jørgensen forud for torsdagens møde.

- Det er med stor forundring, at jeg læser, at du ikke har tænkt dig at overholde Danmarks lovgivning. Jeg havde ellers forstået, at den forening, du er formand for, ønskede at være med i en dialog om fremtidens vandplaner, står der i mailen, skriver Ritzau.

- Jeg kan nu se, at det ikke er tilfældet. (…) Det kan jeg som minister ikke acceptere, og derfor trækker jeg min invitation til dig og din direktør Vagn Lundsteen til mødet på Lykkesholm tilbage, skriver Ida Auken videre.

Må overholde spilleregler

Ekskluderingen kommer bag på Flemming Fuglede Jørgensen.

- Det er jeg meget forundret over, men jeg accepterer det. Ministeren ønsker åbenbart ikke at få de praktiske aspekter med. Jeg repræsenterer over halvdelen af de danske landmænd, og vi vil have undersøgt lovens lovlighed, siger han til TV2/Nord.

De omdiskuterede randzoner blev indført landet over i lørdags og betyder, at et areal på størrelse med Falster ikke længere må dyrkes af hensyn til vandmiljøet.

Allerede helt fra starten har Bæredygtigt Landbrug, der repræsenterer 4000 landmænd, protesteret vildt mod loven, men uden held.

Og nu tager miljøministeren så konsekvensen af den store modstand.

- Jeg ønsker et stærkt landbrug i Danmark. Derfor har jeg inviteret til dialog om fremtidens vandplaner meget tidligt i processen for at sikre, at landmændene føler sig hørt og inddraget, siger Ida Auken til DR Nyheder.

- Det giver sig selv, at man ikke både kan insistere på sin ret til at blive taget alvorligt som dialogpartner og samtidig melde sig ud af fællesskabet ved at bryde loven. Bæredygtigt Landbrug skal være velkomne til vandtopmødet imorgen, hvis de tager afstand fra deres formands klokkeklare lovbrud her til morgen. Ellers må jeg tage dialogen med den store gruppe af landmænd, der gerne vil være en del af det omkringliggende samfund. Man kan være uenig med en lov og jeg lytter til alle kritiske røster – men selvtægt, den går ikke. Derfor har jeg udelukket bæredygtigt landbrug fra mødet imorgen. Så må vi se, om de kommer til fornuft på et senere tidspunkt, skriver Ida Auken på facebook.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: