Konference om patenter på planter og dyr

KONFERENCE – NOAH og Frøsamlerne vil sætte en stopper for patenter på liv og inviterer til konference på Christiansborg 10. maj.

NOAH og Frøsamlerne afholder konference om patent på planter og dyr.

Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) er begyndt at udstede patenter på planter. Det skal stoppes, fordi naturen er vores fælles arv og oprindelse, skriver miljøgruppen NOAH og Frøsamlerne, som inviterer til konference i Landstingssalen på Christiansborg. Det sker under overskriften ‘Kan man tage patent på liv?’

- Mange landbrugs- og miljøorganisationer er modstandere af, at der gives patenter på planter og dyr, blandt andet fordi det forhindrer den frie innovation og forædling til fremtidig gavn for alle, siger Erling Frederiksen fra Frøsamlerne.

- Vi skal påvirke regeringen og de danske EU-parlamentarikere for at presse Kommissionen til at gribe ind og få præciseret i lovgivningen, at vi ikke vil acceptere patenter på liv i EU, hedder det i invitationen.

Et patent er eneret til en opfindelse, der er gyldig i 20 år. Men planter og dyr er ikke opfindelser og kan derfor ikke patenteres, lyder argumentet. Alligevel har Den Europæiske Patentmyndighed udstedt cirka 180 patenter på såkaldt »almindeligt frembragte« planter og yderligere 1.200 lignende patentansøgninger venter ifølge NOAH og Frøsamlerne på at blive behandlet i EU.

Stærk modstand
Både NOAH og Frøsamlerne er på forhånd optimistiske og regner med, det kan lade sig gøre at få præciseret lovgivningen, fordi de fleste små og mellemstore professionelle frø- og planteavlere i EU også er stærke modstandere af myndighedernes nuværende praksis.

Den hollandske regering, som i øjeblikket har formandsskabet i EU, er ifølge arrangørerne af konferencen ligeledes modstandere af, at der udstedes patenter på liv. I de kommende måneder planlægges en række politiske møder i EU, hvor patentspørgsmålet er på dagsordenen.

Konferencen foregår 10. maj klokken 13 -16 i Landstingssalen på Christiansborg. Man kan tilmelde sig på www.noah.dk/patent.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: