Kommuner glemmer at klimasikre mod havet

De fleste kommuner sikrer sig mod vand fra oven, men glemmer den nødvendige klimasikring mod havstigninger. Pengene til klimasikring skal ikke kun bruges på kloakker og afløb, påpeger flere eksperter.

Kommunerne glemme at sikre sig mod havstigninger. Her er det Stege, der står under vand. Foto: Colourbox

Det milliarddyre skybrud, som i 2011 lagde store dele af København under vand, har fået hovedparten af fokus i hovedstadens klimatilpasningsplan til at ligge på ekstremregn, selv om alle er enige om, at der er behov for en sluse i den nordlige del af havnen.

I Svendborg er klimasikringen mod havstigninger nærmest gået i stå. Roskilde har brugt penge på regnvandsbassiner og nye vådområder oppe i byen, men har udskudt de større investeringer ved kysten.

Fagfolk advarer
Udviklingen får nu fagfolk til at advare kommunerne mod at nedprioritere havstigninger og stormfloder, skriver Politiken. Det sker med henvisning til FN’s klimapanel, som forventer havstigninger på op mod 96 centimeter frem mod 2021.

- Man skal under ingen omstændigheder glemme havet, der for landet som helhed på længere sigt bliver vigtigere end regnvand og kræver større planlægning, siger Karsten Arnbjerg, professor i klimaændringer og oversvømmelser på Danmarks Teknologiske Universitet til Politiken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: