Kommissionen anklages for smøleri

Miljøminister Kirsten Brosbøl gør ret i at kritisere EU-Kommissionen for at have sovet i timen, når det gælder hormonforstyrrende stoffer, lyder meldingen fra Det Økologiske Råd. Foto: Colourbox

FARLIG KEMI – Det Økologiske Råd bakker miljøminister Kirsten Brosbøl op i kritik af EU-Kommissionen. Sverige vil lægge sag an mod EU-Kommissionen.

Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd bakker op om Kirsten Brosbøls kritik af EU-Kommissionen.

Miljøminister Kirsten Brosbøl gør ret i at kritisere EU-Kommissionen for at have sovet i timen, når det gælder hormonforstyrrende stoffer. Kriterierne for, hvornår et stof kan mærkes som hormonforstyrrende, burde for længst have været på plads.

Den europæiske kemikalielovgivning REACH skulle efter planen for længst have sikret en betryggende regulering af de hormonforstyrrende stoffer, men EU-Kommissionen har ind til videre forsømt sit ansvar. Det vil miljøminister Kirsten Brosbøl kritisere i dag, når EU-landenes miljøministre samles til rådsmøde i Luxemburg.

Yderst velbegrundet
Kritikken er yderst velbegrundet, mener Det Økologiske Råd, for så længe kriterierne ikke er på plads bliver produkter med er hormonforstyrrende stoffer ikke mærket, så forbrugerne kan vælge dem fra. Konsekvensen er, at hverken forbrugerne eller miljøet er tilstrækkeligt beskyttet.

- Det er virkelig glædeligt, at miljøministeren nu rejser en direkte kritik af Kommissionen. I tre år har vi arbejdet for, at få Kommissionen til at opfylde sin forpligtigelse til at opstille kriterier for de hormonforstyrrende stoffer. Nu håber vi, at kritikken får konsekvenser, siger Lone Mikkelsen, der er kemikaliefaglig medarbejder i Det Økologiske Råd.

Sverige vil lægge sag an
Sverige er også særdeles kritisk og vil gå endnu længere end Danmark og lægge sag an mod Kommissionen ved EU-domstolen for at blive ved med at sylte vedtagelsen af de afgørende kriterier.

- Det er beundringsværdigt, at Sverige på den måde at går foran på hele EU’s vegne. Derfor er det også utroligt vigtigt, at Kirsten Brosbøl ikke bare giver støttende ord med på vejen, men faktisk går aktivt ind og bakker op om Sveriges initiativ, understreger Lone Mikkelsen.

- Jeg ved, at miljøministeren er oprigtigt bekymret for de sundhedsskadelige kemikalier, og ikke mindst de hormonforstyrrende stoffer. Men for at bekymringen kan får en reel effekt og skabe bedre vilkår for befolkningen kræver det, at EU’s medlemsstater bakker hinanden op. Det sker nu, og det er et helt afgørende skridt i forhold til at få disse kriterier kommer på plads hurtigst muligt, siger Lone Mikkelsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: