Klimamål kan fordrive oprindelige folk

KLIMA – Klimamål for skovbevarelse fordriver oprindelige folk. COP21-mål skovbevarelse kan betyde tvangsflytning af op til 1,3 millioner mennesker alene i Liberia og DR Congo.

Oprindelige folk i Brasiliens Amazonas ved en demonstration under Rio+20-konferencen. Foto: Dan Larsen

Decembers klimaaftale i Paris har sat bevarelse af verdens skovområder højt på klimadagsordenen. Men en række organisationer advarer nu om konsekvenserne for de oprindelige folk i skovene, hvis ikke deres rettigheder prioriteres højt, skriver Ritzau.

Onsdag offentliggjorde paraplyorganisationen Rights and Resources Initiative og konsulentvirksomheden TMP Systems en analyse af europæisk finansierede skovbevaringsprojekter i Liberia og Den Demokratiske Republik Congo.

Ifølge den risikerer op til 1,3 millioner mennesker enten at blive tvangsforflyttet fra skovområder eller miste deres levebrød som konsekvens af skovbevaringsprojekter.

Generel tendens
Det kan blive en generel tendens i udviklingslande, som gerne vil have del i de klimapenge, der blev lovet med aftalen i Paris, lyder det fra organisationerne bag undersøgelsen.

- Regeringerne har som mål at udvide deres fredede områder, og med den nye klimastøtte risikerer man nu, at de vil bruge den til at udvide områderne på måder, der ikke respekterer de lokales rettigheder, siger Andy White, koordinator i Rights and Resources Initiative, der er en international koalition af organisationer, som arbejder for lokalsamfunds rettigheder i verdens skove, til BBC.

- Det kan resultere i tvangsforflyttelse af millioner af mennesker, tilføjer han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: