Klimaguide til kommunerne

KLIMAGUIDE – I dag udkommer en klimaguide med gode eksempler på klimavenlige initiativer i kommunerne. Dermed kan kommunerne inspirere hinanden til endnu flere klimavenlige initiativer.

Den nye klimaguide indeholder mange gode eksempler på klimavenlige initiativer i kommunerne.

- Regeringen har netop fremlagt sin klimaplan, og med denne klimaguide sikrer vi, at kommunerne kan inspirere hinanden. Det kan forhåbentlig være med til at sikre endnu flere effektive initiativer på klimaområdet, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

En lang række kommuner fokuserer allerede i dag på at reducere CO2-udslippet ved at energirenovere bygninger, sortere og genanvende affald og skabe mulighed for, at borgere kan opvarme deres hjem med grøn energi. Mange af disse projekter er nu samlet i et katalog, der udgør regeringens kommunale klimaguide.

Kan inspirere hinanden
-  Regeringen har netop fremlagt sin klimaplan, og med denne klimaguide sikrer vi, at kommunerne kan inspirere hinanden. Det kan forhåbentlig være med til at sikre endnu flere effektive initiativer på klimaområdet, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Klimaguiden beskriver 21 projekter fra forskellige kommuner i hele landet. Det er grønne projekter inden for transport, landbrug, affald og bygninger.

Indholdet af projekterne spænder over en bred kam. Et projekt fra Århus handler om et samarbejde mellem kommunen og erhvervslivet med fokus på delebiler og samkørsel. Et andet foregår i Helsingør, hvor kommunen fokuserer på at uddanne håndværkere med klimakompetencer til fordel for borgere, beskæftigelsen og klimaet.

Vådområder ved Gudenåen
Det primære mål for de fleste projekter er at være CO2-reducerende, men der er også medtaget projekter, der viser, hvordan en bæredygtig tankegang kan skabe andre værdier. I Randers har man for eksempel genetableret vådområder ved Gudenåen. Det har både skabt et rigt dyreliv og et lavere udslip af drivhusgasser.

- Klimaguiden er et bevis på, at der er rigtig mange fine projekter rundt om i landet, hvor der tages hensyn til klimaet, og at mange af disse projekter også går hånd i hånd med andre hensyn, siger Martin Lidegaard.

- Vores største problem har været, at der ikke er plads til alle de interessante projekter i guiden. Jeg er meget glad for den store indsats, som kommunerne allerede leverer, og jeg håber, at guiden kan virke som yderligere inspiration

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: