Kina og Danmark skal udvikle grøn energi

Danmark og Kinas skal arbejde tættere sammen om udvikling, forskning og eksport af vedvarende energi, energieffektivt byggeri og andre grønne energiløsninger.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard har i dag underskrevet tre aftaler med Kina.

Aftalerne vil knytte de to lande tættere sammen om udviklingen af vedvarende energi, energieffektivt byggeri samt forskning og udvikling på energiområdet. Samtidig vil det styrke Danmarks adgang til det voksende kinesiske marked for grønne energiløsninger, oplyser Martin Lidegaard.

Voldsomt stigende energiforbrug

Kina er på vej til at blive verdens største økonomi og oplever hvert år en dramatisk vækst. Energiforbruget stiger kraftigt, og ifølge prognoserne vil det kinesiske forbrug i 2035 være så højt, at Kina vil stå for en tredjedel af den globale vækst i energiforbruget.

I dag kommer energien primært fra kul og Kina er de største udleder af CO2 i verden. Men kineserne har et ambitiøst mål om, at 15 % af energien skal komme fra bl.a. vedvarende energi i 2020.

Danmark og Kina har altså et fælles ønske om at fremme den vedvarende energi. Den fælles interesse har ført til tre aftaler om grønne energiløsninger og energieffektivitet mellem de kinesiske myndigheder og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. Aftalerne blev underskrevet af Martin Lidegaard lørdag formiddag.

Stort fremskridt

- Det er et stort fremskridt i forhold til de globale klimaudfordringer, at en så stor spiller som Kina ønsker, at deres vækst skal være grønnere. Her har danske virksomheder store kompetencer, ikke mindst når det drejer sig om energieffektivt byggeri, vedvarende energi og hvordan disse energikilder integreres i det eksisterende elsystem, siger klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard.

De tre aftaler omhandler henholdsvis vedvarende energi (VE), forskning og udvikling samt energieffektivt byggeri:

  • Aftale med National Energy Administration, som styrker det dansk-kinesiske samarbejde om fremme af vedvarende energi; aftalen bekræfter den voksende efterspørgsel efter danske erfaringer på VE-området i Kina.
  • Aftale med Ministry of Science and Technology, som skal fremme dansk-kinesiske partnerskaber inden for forskning og udvikling i relation til VE, energieffektivitet og smart grids.
  • Aftale med Ministry of Housing and Urban-Rural Development, som styrker samarbejdet mellem Danmark og Kina inden for lavenergibyggeri, herunder udvikling og fremme af energieffektivt, bæredygtigt byggeri og energieffektive byggematerialer.

- Med de dansk-kinesiske aftaler får vi mulighed både for at udvikle ny viden i samarbejde med Kina og for at eksportere eksisterende dansk viden og teknologi til et enormt marked i Kina. Det er selvsagt rigtig spændende for det danske erhvervsliv, og jeg glæder mig personligt over, at Danmark i den grad er en spiller på det grønne marked, der bliver lagt mærke til ude i verden, siger Martin Lidegaard.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: