Kina fyrer mindre med kul

KINA: Den voldsomme forurening, som hærger Kinas storbyer, har måske toppet. I hvert fald melder myndighederne nu om en nedgang i forbruget af kul, mens investeringerne i vedvarende energi sidste år steg med 32 procent.

Det er blandt andet den voldsomme luftforurening fra kulfyrede kraftværker, som får Kina til at satse kraftigt på vedvarende energi. Foto: CC BY flickr Tjebbe van Tijen

I Kina er kullene nu i modvind. Den officielle årsstatistik for 2014 fra Kinas Nationale Statistiske Bureau (NSBC) dokumenterer for første gang i nyere tid et fald i Kinas kulforbrug samt elproduktion baseret på kul såvel som fald i både import og eksport af kul, skriver dagbladet Information.

Til gengæld udviser statistikken voldsomme kinesiske vækstrater for sol- og vindenergi og fortæller dermed, at Kinas grønne omstilling tager fart.

Regeringsstatistikken rummer en lang række indikatorer for årets udvikling i Kina, herunder en økonomisk vækst på 7,4 procent. Det er den laveste vækstrate i 15 år, men stadig en meget høj værdi sammenlignet med vestlige økonomier.
Trods denne vækst skete der imidlertid i 2014 et fald i det kinesiske forbrug af kul på 2,9 procent og i produktionen af kul på 2,5 procent.

I tråd hermed faldt Kinas import af kul med 10,9 procent, mens den samtidige eksport af kinesisk producerede kul skrumpede med hele 23,5 procent.

- Faldet i kulforbruget er et dementi af vanetænkningen. Den kendsgerning, at forbruget af kul faldt, samtidig med at den økonomiske vækst fortsat løber hurtigt, peger på, at afkobling ikke blot er mulig, men allerede er i gang, siger Fang Yuan, talsmand for Greenpeace i Østasien til avisen.

Information henviser til Bloomberg New Energy Finance, som skriver, at Kina sidste år øgede sine investeringer i vedvarende energi med 32 procent og dermed udbygger positionen som den nation i verden, der satser mest på vedvarende energi.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: