Ingen test ville have afsløret hestekød

Ikke en eneste af de mikrobiologiske prøver, myndighederne foretager, ville have påvist hestekød i lasagne. De danske myndigheder har simpelthen ikke på noget tidspunkt testet importerede færdigvarer for, om der var hestekød i. Det har man ganske enkelt ikke haft fantasi til at forestille sig var nødvendigt, siger Fødevareministeriet.

Findus er kommet i mediernes søgelys, efter at der blev afsløret hestekød i lasagne fra det svenske selskab Findus.

- Den europæiske kødskandale har vist, at det er nødvendigt, og Fødevarestyrelsen vil nu foretage en screening i supermarkederne for at undersøge om svindelen har bredt sig til andre virksomheder, oplyser ministeren.

Som led i fødevareforliget blev det i efteråret 2012 besluttet at ændre indsatsen overfor bakterier i bl.a. kød. Bag forliget stod et bredt flertal i folketinget bestående af Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti, De Radikale, Venstre og De Konservative.

Formålet med omlægningen i fødevareforliget var at reducere prøver for at skabe rum til at målrette kontrollen, efterhånden som nye problemer opstår. Tidligere havde der blandt andet været problemer med, at importeret kød indeholdte højere forekomster af især salmonella-bakterier som i sidste ende kan være sygdomsfremkaldende. Efter en målrettet indsats, kunne Fødevarestyrelsen melde, at virksomhederne havde rettet ind, og at indsatsen skulle fokuseres andre steder med større risiko.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: