Hestekød fælder slagter ved Skanderborg

KØDFUSK – Der er fundet hestekød i analyser fra kødprodukter fra Hårby Slagtehus ved Skanderborg, som nu er meldt til politiet. Virksomheden sælger mad ud af huset til receptioner, havefester, grillbarer og pizzeriaer.

Kød bliver hakket til fars. Spørgsmålet er, om det okse- eller hestekød. Mange slagtere har tilsyneladende svært ved at se forskel.

- Slagtermester Niels Juul Nielsen er garanten for, at det håndværksmæssige er i orden, både når det gælder slagtning, udskæring og modning, lyder det i velkomsten, når man tjekker ind på hjemmesiden for Hårby Slagtehus ved Skanderborg.

Men den garanti kan Fødevarestyrelsens Rejsehold ikke skrive under på. Myndighederne aflagde i sidste uge slagtehuset et besøg, og analyserne viser nu, at slagtermesteren tilsyneladende har haft problemer med at kende forskel på heste og kvæg.

I hvert fald er der hestekød i det, som angiveligt skulle være oksekød, kan Fødevarestyrelsen konstatere. Måske slagtermester Niels Juul Nielsen skulle overveje en anden og mere dækkende formulering på sin hjemmeside?

Under mistanke
- Virksomheden har været under mistanke for at sælge oksekød til deres kunder uden at angive, at der er iblandet kød fra andre dyrearter. Hårby Slagtehus slagter til daglig flere forskellige dyrearter. Det har været med til at skærpe Fødevarestyrelsens opmærksomhed, siger Fødevarestyrelsen.

Hårby Slagtehus oplyser selv, at deres kunder er bekendt med, at der er hestekød i de produkter, som virksomheden sælger under navnet ’pizzakød’ og ’formede bøffer’.
Rejseholdet har derfor foretaget kontrol hos seks fødevarevirksomheder – to pizzeriaer og fire grillbarer – der havde købt ’pizzakød’ og ’formede bøffer’ fra Hårby.

Men alle virksomhederne siger, at de var af den overbevisning, at de har købt oksekød hos Hårby. Ved de seks virksomheder blev der udtaget ni prøver af ’pizzakød’ og ’formede bøffer’.

Hest i prøver udtaget hos kunder fra Hårby Slagtehus
Resultatet af prøverne ligger nu klar og viser, at der er fundet hestekød og/eller svinekød i kødprodukter, solgt fra Hårby til omkringliggende pizzeriaer og grillbarer. Fødevarestyrelsen har udtaget prøver i to pizzeriaer og 4 grillbarer og resultatet er følgende:

3 prøver: Påvist DNA fra hest
5 prøver: Påvist DNA fra hest samt påvist DNA fra svin
1 prøve: Påvist DNA fra svin

Dertil kommer en prøve fra en privatkunde hos Hårby, som påviser DNA fra hest og spor af svinekød i det købte produkt. Kunden selv oplyser, at vedkommende købte kødet i den tro, at det var 100 procent oksekød

Meldt til politiet
Alt i alt giver prøveresultaterne og de undersøgelser, som Fødevarestyrelsen har foretaget hos Hårby og Hårbys kunder, mistanke om at Hårby har solgt oksekød uden at angive, at der var iblandet heste- og svinekød. Fødevarestyrelsen har på den baggrund besluttet at politianmelde Hårby Slagtehus.

Fødevarestyrelsens Rejsehold har yderligere besøgt en række andre fødevarevirksomheder i området, som man vurderede kunne være potentielle kunder hos Hårby. Fødevarestyrelsen regner med at kunne fremlægge oplysninger herfra i løbet af den kommende uge.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: