Energimærkning skal være ens for alle produkter

ENERGI – Nyt forslag fra EU-Kommissionen om ens energimærkning for alle produkter. Godt forslag, vurderer Det Økologiske Råd.

Der er brug for en opstramning af mærkningsordningerne.

Er det A eller A+++, der er den bedste energimærkning? Det kan være svært at gennemskue, når man står i butikken og skal vælge et nyt køleskab, en ny støvsuger eller et nyt fjernsyn.

Men nu er der hjælp at hente fra EU-kommissionen, der forslår en ny energimærkningsskala, der er ens på tværs af alle produkter.

Det skal være lettere for forbrugerne at gennemskue energimærkningen på de produkter, de gerne vil købe. Derfor foreslår EU-kommissionen, at der indføres en ny og ens energimærkningsskala for alle de produkter, der i dag er energimærkede.

Brug for en opstramning
Det glæder Det Økologiske Råd, der længe har set frem til en ny fælles energimærkning.

- Der har længe været brug for en opstramning af mærkningsordningerne, så det bliver nemmere for forbrugere at vælge energivenlige produkter. En fast genkendelig skala, hvor man altid ved, hvad der er bedst, er helt afgørende, hvis mærkningen skal have den bedst mulige effekt på markedet. Derfor er det er et rigtigt godt forslag”, siger Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Ifølge forslaget vil der fra begyndelsen ikke være nogen produkter indplaceret i energiklasse A og B, så der bliver plads til at belønne de nye og mere energieffektive produkter, der kommer på markedet.

- Det er rigtigt vigtigt, at der er plads til at belønne de nye og mere energieffektive produkter, der kommer på markedet, og at man derfor undgår, at alle produkter praktisk talt fra start af ligger i den bedste energiklasse. Det skaber også endnu mere konkurrence om at producere de mest effektive produkter til glæde for både forbrugerne og klimaet, pointerer Jeppe Juul.

Kommissionens forslag er endnu ikke formelt blevet fremsat og skal efterfølgende behandles af både Europa-Parlamentet og EU’s medlemslande.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: