Hver tredje villa i København sorterer bio-affald

AFFALD – De københavnske husejere er vilde med at sortere kartoffelskræller og andet organisk affald. Det gælder Østerbro, Brønshøj-Husum, Bispebjerg, Vanløse, Valby og Amager, hvor Københavns Kommune har stor succes med at udrulle sorteringsordningen.

Københavnerne er vilde med at sortere kartoffelskræller, kaffegrums og andet organisk affald. Det kan komposteres og blive til værdifuld gødning. Foto: Colourbox

Hver tredje husstand i de københavnske villa-kvarterer sorterer nu deres deres organiske affald. Det er flere, end kommunen havde regnet med, da ordningen blev indført sidste år.

Fra de første beholdere trillede ud i efteråret 2015, er der samlet mere end 300 ton bio-affald ind fra villakvartererne på Østerbro, Brønshøj-Husum, Bispebjerg, Vanløse, Valby og Amager. Det betyder, at hver villafamilie i snit afleverer lidt mere end 2,5 kilo bioaffald om ugen, som var det mål, der var sat fra start.

Amager Vest kommer med
Tilmelding og udrulning af beholderne er foregået bydelsvis og i disse dage køres de allersidste bio-beholdere ud til villaerne i Amager Vest.

- Jeg er rigtig glad for, at så mange københavnske villaejere har valgt at takke ja til at få en biobeholder. Det varsler godt for det grønne København, og er et vigtigt skridt på vejen i arbejdet med at genanvende ressourcerne, siger Morten Kabell, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

- Men en genanvendelse af bio-affaldet får vi både biogas, som kan bruges af busser og lastbiler og dermed reducere luftforureningen og udledningen af CO2. Samtidig får vi et restprodukt, der kan bruges som gødning på markerne og sikre den fremtidige produktion af fødevarer, understreger han.

Et par bump på vejen
Forsinket levering af låg til beholderne, it-systemer der drillede og mangel på bioposer gjorde, at nogle villaejere har oplevet lugtgener fra beholderne i løbet af sommeren. Derfor vil kommunen i fremtiden hente organisk affald en gang om ugen i de tre varmeste måneder: Juni, juli og august.

I begyndelsen af september besluttede Teknik- og Miljøudvalget at gøre ordningen med udsortering af det organiske affald obligatorisk for alle villaer og etageejendomme i hele København.

Den obligatoriske ordning træder i kraft i andet halvår 2017, hvor byens byens 280.000 lejligheder kommer med.

Sådan undgår du lugtgener

  • Bind knude på posen.
  • Stil så vidt muligt biobeholderen i skygge.
  • Brug to poser, hvis affaldet er tungt og vådt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: