Høns og kyllinger må omsider komme ud i det fri

ØKOLOGI – Nikolaj Dalsgaard og Andreas Damkjær Barsøe glæder sig til at lukke kyllingerne ud i en hønsegård på 90.000 kvadratmeter.

Nikolaj Dalsgaard i en af staldene med de økologiske kyllinger. Foto: Gustav Bech

I dag må økologiske fjerkræavlere og folk med høns i baghaven for første gang i næsten et halvt år lukke deres høns og kyllinger ud under åben himmel.

Fødevarestyrelsen meddelte forleden, at man nu ophæver forbuddet, som har tvunget alle til at holde deres fjerkræ indespærret på grund af frygten for fugleinfluenza.

Nikolaj Dalsgaard er glad for, at forbuddet er ophævet og nogle af gårdens mange tusinde økologiske kyllinger nu kan få lov til at at mærke friheden og nippe til græsset på de ni hektar, der er afsat til den kæmpemæssige hønsegård.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at vi nu for første gang må lukke dem udenfor. Vi fik de første kyllinger i oktober, og få uger efter indførte Fødevarestyrelsen forbuddet. Så vi er spændte på, hvordan det spænder an, siger Nikolaj Dalsgaard.

Andreas Damkjær Barsøe tv og Nikolaj Dalsgaard har været i gang i et halvt år med at opdrætte økologiske slagtekyllinger.

125.000 kyllinger om året
Sammen med sin makker Andreas Damkjær Barsøe har han etableret en produktion af 125.000 økologiske slagtekyllinger, der sælges via Sødam i Coop-butikkerne.

Kyllingerne har optimale forhold og går i små hold på max 4.800 kyllinger i store åbne stalde og med adgang til en lukket veranda og tilhørende hønsegård på ikke mindre end 90.000 kvadratmeter.

Kyllingerne er fordelt på seks forskellige stalde, hvoraf de tre opstartsstalde er opvarmet til 36 grader. Her går de små kyllinger i ca. en måned, før de flyttes til slut-staldene, hvor de samtidig får adgang til det fri.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: