Holland forbyder minkavl

DYREVELFÆRD – Europas tredjestørste pelsproducent udfaser landets 160 minkfarme i de kommende år. Også Norge og Sverige er på vej med et forbud. Historisk sejr, lyder det fra dyreforkæmpere.

Holland indfører forbud mod minkavls og landets 160 minkfarme udfases i løbet af de kommende år. Foto: Anima

Efter en årelang kamp ved domstolene mellem den hollandske stat og landets minkavlere er et forbud mod minkavl nu endegyldigt vedtaget. Pelsdyravlerne havde stævnet staten, men tabte i sidste ende sagen. Landets 160 minkfarme udfases nu frem til 2024.

- Det er virkelig en historisk sejr, at Europas tredjestørste pelsproducent har indført et forbud mod minkavl af etiske årsager, siger Animas direktør Joh Vinding.

Det viser tydeligt, at der ikke er nogen fremtid i at opdrætte dyr i små bure for at lave unødvendige luksusprodukter af dem. Mange andre europæiske lande har allerede indført forbud og udviklingen går kun en vej, mener han.

Pelsdyravlere tabte sag mod staten
Holland har ligesom Danmark i mange år været storproducent af minkpels og hvert år kræver industrien 6 millioner minks liv. Forbuddet mod minkavl blev vedtaget af landets senat i 2012. Forbuddet havde bred politisk støtte og meningsmålinger viser at 8 af 10 i Holland ønsker minkavl stoppet.

Efter loven var vedtaget stævnede Hollands pelsdyravlere staten og i første omgang vandt de, hvilket betød at forbuddet blev suspenderet. Staten ankede omgående og fik i dag medhold i deres appel.

Vedholdenhed giver resultat
Forrest i kampen for minkene er den hollandske organisation Bont voor Dieren (pels for dyr).

- Lige siden vi blev stiftet har Bont voor Dieren kæmpet mod de hollandske minkavlere. Vi har måttet klare store tilbagegange og det absolut værste var da minkforbuddet blev suspenderet sidste år. Men vedholdenhed vinder kampen: Ikke alene er minkforbuddet nu i kraft igen, alle udvidelser af farmene, der er sket i det sidste år er ulovlige, siger Bont voor Dierens direktørNicole van Gemert.

Forbuddet trækker også spor til Danmark, hvor Kopenhagen Fur forsøgte at få Justitsministeriet til at arbejde for at stoppe lovgivningsarbejdet. Dette nægtede ministeriet dog.

Forbud i mange andre lande
Inden Hollands forbud blev pelsdyravl forbudt i blandt andet England, Østrig, Kroatien og Schweiz, mens Slovenien, Bosnien og dele af Belgien siden er trådt til. I både Sverige og Norge er forbud på tegnebrættet.

Danmark har forbudt handel med hunde- og kattepels samt opdræt af ræve for deres pels. Et forbud mod gruppeindhusning af danske mink er anbefalet af eksperter og under behandling som del af Veterinærforlig II.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: