Gigantisk svindel med danske minkskind

Landbrugets førstemand, Martin Merrild, er en af de mange minkavlere, der har tjent godt på at sælge skind til Kina via Kopenhagen Fur. Foto: Claus Haagensen

MINK – Kopenhagen Fur og den tilsyneladende succesfulde danske minkeksport er hvirvlet ind i en gigantisk svindelsag for milliarder af kroner i Kina.

Den tilsyneladende så succesfulde danske minkeksport er hvirvlet ind i en gigantisk svindelsag for milliarder af kroner i Kina, men til trods for at det drejer sig om skind fra danske minkfabrikker, der er solgt fra Kopenhagen Fur, afviser KF-direktør Torben Nielsen enhver aktiv forbindelse til sagen.

Der har været mistanke om udbredt ulovlig import af danske skind til Kina i mange år, oplyser en række kilder fra den kinesiske og danske pelsindustri til Berlingske, og topledelsen hos Kopenhagen Fur bekræfter at have hørt om smuglerierne tidligere.

Smuglervarer
- Mange af de skind, vi sælger, kommer helt sikkert lovligt ind i Kina, men der er også nogle, som kommer ulovligt ind, siger Torben Nielsen, der understreger, at Kopenhagen Fur dog aldrig selv har deltaget i smuglingen.

Danske mink- og ræveskind skind for syv milliarder kroner er blevet konfiskeret af kinesiske myndigheder efter et mislykket forsøg på at smugle dem ulovligt over grænsen. Hovedmistænkte i sagen er familiedynastiet Lam og dets virksomhed Kuikeng Co. Ltd.

- Lam er en stor kunde hos os. Vi kender ham vældigt godt, endda særdeles godt gennem mange år, så sagen har været en utrolig ubehagelig overraskelse, siger Torben Nielsen, topchef hos Kopenhagen Fur, til Berlingske.

Eksport for milliarder
Skandalen er yderst pinlig for Kopenhagen Fur, der har hentet milliarder af kroner hjem på de årlige skindauktioner. Salget af minkskind har i de seneste ti år “reddet” landbrugseksporten hver år med en pæn stigning, men allerede i december 2013 blev de røde lamper tændt, da de kinesiske myndigheder afslørede udbredt skattesvindel og toldsnyd i branchen.

Også hos den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer er der røde ører. Landbrug & Fødevarer har ofte fremhævet minkeventyret som eksemplarisk for dansk landmænd, men L&F-formanden Martin Merrild er selv en af de landmænd, der har tjent tykt på eksportsuccesen. Ved siden af at være kyllingeproducent er Merrild også minkavler.

Læs også Gylle.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: