Havehøns er et overset alternativ til burhøns

HAVEHØNS – Æg fra havehøns i små flokke er et overset alternativ til både burhøns og skrabehøns, mener Finn Jensen fra hobby-avlerne i Dansk Fjerkræ Forum. Men høns i baghaven har høj dyrevelfærd og leverer ikke mindre end syv procent af de æg, vi spiser.

Dyrenes Beskyttelse vil have flere butikker til at indstille salget af æg fra burhøns. Indil videre har 29.743 ægtivister skrevet under på kravet. Foto: Kampagnebillede, Dyrenes Beskyttelse

Havehøns er et overset alternativ til æg fra burhøns og skrabehøns, mener Finn Jensen fra Dansk Fjerkræ Forum.

Skal man købe æg fra burhøns, fordi burhøns lever en tryg tilværelse bag tremmer, mens fritgående høns og økologiske høns nyder det frie liv, men til gengæld sætter livet på spil, fordi de risikerer at blive ædt ikke bare af ræven og andre dyr, men også af deres egne artsfæller?

Debatten om dyrevelfærd er fyldt med dilemmaer. Men Finn Jensen fra Dansk Fjerkræ Forum minder om, at der er et godt alternativ til æggene fra burhøns og skrabehøns, som ofte bliver overset.

- Nemlig havehøns. Faktisk så er knap syv procent af de æg, som danskerne spiser, fra havehøns. Men det nævnes sjældent, skriver Finn Jensen på vores facebook-profil.

- Danskerne spiser ca. 250 æg om året, de 17 kommer fra havehøns, siger han.

Flokstørrelsen er afgørende for dyrevelfærd
Ifølge Finn Jensen forsyner havehøns os med flere æg end producenter med fritgående høns og ca. halvt så mange som fra økologiske besætninger.

- Nu da det er blevet tilladt at sælge æg fra små flokke, så er det blevet lettere at få fat i disse æg som kommer fra høns med høj dyrevelfærd. Desværre er det en overset faktor, og ikke engang Sandøe nævner det, skriver Finn Jensen med henvisning til artiklen på OrganicToday: »Sandøe: Burhøns har det bedre end frie høns«.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: