Halvdelen af Vietnams rishøst skyllet bort

LANDBRUG – I Vietnam er vandstandene steget støt siden midten af september, og det er gået hårdt ud over rismarkerne, hvor halvdelen af landets årlige høst er skyllet væk.

Vietnamesiske kvinder undervises i marken i en »Farmer´s Field School« lidt nord for Hanoi. Foto: Gustav Bech

Vietnam er verdens andenstørste eksportør af ris, og den ødelagte produktion kan få store konsekvenser for landets økonomi og den lokale befolkning.

- Når risen bliver ødelagt går det hårdt ud over hele landets økonomi og den enkelte risbonde, som mister sin indtjening og livsgrundlag, siger Maria Ploug Petersen, CARE Danmarks programkoordinator for Vietnam.

- Befolkningen i de berørte områder bliver hårdt ramt i disse dage. Ikke alene mister de høsten i vandmasserne, familiemedlemmer risikerer at drukne og deres huse bliver ødelagt, siger hun.

Combodja i undtagelsestilstand
I Cambodja ser nogle områder lige nu de højeste vandstande i ti år, og 17 ud af landets 23 provinser er erklæret i undtagelsestilstand. CARE anslår, at over en million mennesker er berørt af dette års oversvømmelser, mens 32.000 er blevet evakueret og over 200 har mistet livet.

De materielle skader tæller over 200.000 huse, 1.132 skoler, 74 sundhedsklinikker og 401 templer, og

357.000 hektar rismarker står under vand i Cambodja. Dermed risikerer 13 procent af landets samlede høst af ris at gå tabt.

Oversvømmelser hvert år
Oversvømmelserne indtræffer hvert år i regionen, når monsunen får vandstanden i Mekong floden til at stige.

Vandet strømmer fra Mekong flodens ophav i nord mod Cambodja og Vietnam i syd og er vitalt for områdets risproduktion og fiskeliv.

Under dette efterårs kraftige monsuner i Asien er vandstanden i den 4.909 kilometer lange flod dog steget mere end normalt, hvilket har forårsaget de altødelæggende oversvømmelser.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: