Hækkerup: Økologi-mål bliver svært at nå

Fødevareminister Karen Hækkerup erkender, at det bliver svært at nå målet om at fordoble det økologiske areal inden 2020. / Foto: Arla

OMLÆGNING – Fødevareminister Karen Hækkerup erkender nu, at det bliver svært at nå regeringens målsætning om at fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2020.

Selv om nye tal viser, at det økologiske areal aldrig har været større, så er det først nu, at økologerne slår deres gamle rekord fra 2002. Tallene viser samtidig, at kun 79 landmænd sidste år valgte at skrotte marksprøjten og omlægge deres produktion.

For at nå målet om en fordobling skal landmændene omlægge 356.000 hektar inden 2020. Med det virker som ren ønsketænkning, når man ser på, hvor hurtigt det rent faktisk er gået.

- Jeg kan godt se, det ser svært ud, og der er langt til at nå vores mål. Vi har sat os et meget ambitiøst mål, og vi har puttet knap en halv milliard i det, for at få det til at blive til noget. De mange penge er ikke ude at arbejde endnu alle sammen, siger fødevareminister Karen Hækkerup til Ritzau.

For at nå målet skal landmændene omlægge mere end 17.000 hektar årligt.

Bankerne kræver sikkerhed
Også formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, siger, der skal meget hårdt arbejde til at nå målene.

- Der er ingen tvivl om, at fremtidsudsigterne er krævende, hvis man skal nå de mål. Som det ser ud lige nu, så er landmændene klar til at omlægge til økologi, siger han til Ritzau.

- Men der foregår et spil mellem landmænd og bankerne, som skal medfinansiere omlægningen, lyder forklaringen fra Per Kølster.

Ifølge ham kræver bankerne en meget hårdtslående argumentation for, at man kan sikre afsætning af sin vare til en merpris end den, man normalt har.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: