Grøn teknologi kan fremstille billig bioplast

MILJØ – Forskere udvikler biologisk nedbrydeligt plast baseret på industriaffald. Ny grøn teknologi skal sikre, at bioplasten kan konkurrere i både pris og kvalitet med almindelig plastik.

Det tager op til 1000 år, før en almindelig plastikflaske er nedbrudt. Foto: Colourbox

Brug af polymerer (plast) er udbredt i produktionen af massevis af hverdagsgenstande som engangskrus, tøj, computere og kosmetik. Plast i alle facetter bliver produceret ud fra fossile ressourcer, og netop de fossile råmaterialer og produktionsveje giver de billigste produkter med fremragende egenskaber.

Men plastik er et meget svært biologisk nedbrydeligt materiale. Det tager for eksempel op til 1000 år, før en almindelig plastikflaske er nedbrudt.

De såkaldte biopolymere udgør for tiden mindre end én procent af alle fremstillede polymerer. Og omkostninger og egenskaberne er de to helt store forhindringer i at kunne udkonkurrere det nuværende plast på markedet.

I et internationalt forskningsprojekt skal den italienske forsker Domenico Sagnelli, ansat på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, sammen med forskere fra University of Nottingham kombinere enzymatisk oprensning med brugen af supercritical fluids – gasarter, som bliver flydende under et bestemt tryk og temperatur. Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.

Ny grøn teknologi
- Supercritical fluids er en ny grøn teknologi til at behandle polymerer og danne partikler, fortæller Domenico Sagnelli.

- Enzymer er naturlige maskiner, der kan speede kemiske reaktioner op uden at bruge ret meget energi. Kombinationen af de to teknologier vil gøre os i stand til at udvikle nye kommercielle materialer med minimal impact på miljøet. Til forskel fra det bruger traditionelle teknologer på det her felt meget ekstreme tilstande for at opnå samme mål, hvilket har en negativ impact på miljøet, forklarer han.

Forskerne vil ved hjælp af metoden oprense to klasser af kulhydrater – oligo- og polysakkarider, som er en type af naturlige polymerer – ud fra biomassen. Gennem den enzymatiske proces vil kulhydraterne kunne omdannes til high-performance materialer på niveau med den plastik, vi kender.

Teknikken vil også kunne sænke energiomkostninger for produktion og vil dermed kunne gøre biologisk nedbrydeligt plast (bioplast) konkurrencedygtigt.

Projektet udvikles sammen med flere danske virksomheder inden for håndtering af biomasse.

- Vores mål er at udvikle og implementere 100 procent naturlig førsteklasses bioplastik og biomaterialer ved hjælp af industriel biomasse og på den måde helt slippe for fossilt baseret plastik, siger Domenico Sagnelli.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: