GM-majs på vej ind ad bagdøren

EUs miljøministre skal atter tage stilling til det kontroversielle spørgsmål om, hvorvidt det skal være lovligt at dyrke genmodificerede afgrøder i Europa. Foto: Colourbox

GM-MAJS – Ifølge EU-Kommissionen bliver det op til medlemslandene at beslutte, om de vil give grønt lys til at dyrke genmodificerede afgrøder.

Det siger EU-kommissær for sundhed Tonio Borg.

Ifølge planen skal de europæiske miljøministre tage stilling til det kontroversielle spørgsmål om GM-majs ved et møde 13. december, når de mødes i Bruxelles.

EU har siden 2001 haft en ansøgning liggende, som aldrig er blevet endelig behandlet. Ansøgningen gælder dyrkningen af den kontroversielle gm-majs TC1507, som kan producere sin egen sprøjtegift og samtidig modstå virkningen, når landmændene sprøjter mod ukrudt i majsmarken.

Hvis det heller ikke denne gang lykkes for ministrene at afvise eller godkende ansøgningen med et kvalificeret flertal, vil Kommissionen ifølge reglerne være forpligtet til at give tilladelse til ansøgeren.

Frygter amerikanske tilstande
SFs medlem af Europaparlamentet Margrete Auken frygter amerikanske tilstande i Europa.

- Det er træls, at kommissionen i dag ikke blankt har afvist at tillade nye gmo på det europæiske marked, men at vi er ved at få amerikanske tilstande i Europa med flere og flere genmodificerede produkter i en mere og mere industrialiseret landbrugsproduktion med uoverskuelige og ofte ukendte følger for natur, miljø og folkesundhed, siger hun.

Frankrig spænder ben
Bag ansøgningen står Pioneer, der er en del af den amerikanske kemikaliegigant DuPont.

Frankrig spænder sammen med 12 andre medlemslande ben for dyrkning af genmodificerede afgrøder i Europa, men Storbritannien og fem andre lande ønsker at åbne op for genmodificerede afgrøder.

Pioneer, en del af den amerikanske kemivirksomhed DuPont, har lavet gentagne anmodninger om at tillade genetisk modificerede afgrøder i Europas indre marked.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: