Global aftale skal sikre klodens natur

Afrikanske skovelefanter i nærkamp. Verden over forsvinder pattedyr, fugle, krybdyr, padder og fisk i et hidtil uset højt tempo.

Biodiversitet – Enighed om en global aftale, der skal standse tilbagegangen for klodens dyr og planter. Miljøminister Kirsten Brosbøl glæder sig.

Frem mod 2020 vil der flyde langt flere milliarder af kroner til at beskytte og bevare naturen i udviklingslandene.

Det står klart, efter det på FN’s Biodiversitetskonference i Sydkorea er lykkedes at nå til enighed om en forpligtende aftale, der sikrer en fordobling af finansieringen af den indsats, der skal stoppe tilbagegangen i klodens dyr og planter, oplyser miljøminister Kirsten Brosbøl.

- Det er en aftale for klodens natur, der sikrer et historisk højt beløb til udviklingslandene. For første gang nogensinde er der international enighed om at sikre milliarder af kroner til beskyttelse af truede arter, skove, koralrev og anden natur i udviklingslandene. Med aftalen er vi dermed kommet meget stort skridt tættere på at nå de vigtige mål om at standse tilbagegangen af klodens natur i 2020, siger miljøministeren.

Med aftalen bliver de midler, der i dag flyder mod udviklingslandene, fordoblet, og det niveau skal mindst fastholdes frem mod 2020.

Afgørende rolle til Danmark
Miljøminister Kirsten Brosbøl har spillet en afgørende rolle på konferencen i Pyeongchang, da hun af det sydkoreanske formandskab blev udpeget til at sidde med ved det centrale forhandlingsbord sammen med andre udvalgte lande.

Desuden er Danmark blevet valgt til at repræsentere EU i det centrale FN-bureau for biodiversitet, der skal sikre fremdrift på området i de kommende år.

- Jeg er stolt over den rolle, som Danmark har spillet for at lande denne aftale, der sikrer en fordobling af midlerne til udviklingslandenes arbejde for biodiversitet. Det er afgørende for naturen og befolkningen i udviklingslandene, men også for os selv, da en stor del af fx vores medicin og forskning afhænger af naturen i udviklingslandene, siger Kirsten Brosbøl.

På FNs Biodiversitetskonference i Sydkorea blev den såkaldte Gangwon-erklæring desuden vedtaget. Med den sender verdens miljøministre et stærkt signal om, at biodiversitet skal integreres i FN’s næste bæredygtighedsmål, der skal besluttes i New York næste år.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: