Gem strømmen fra solceller i batterier

ENERGI – Ifølge en ny rapport er det stadig for dyrt. Alligevel har de første 1.000 danske kunder allerede købt et batterilager til deres solceller. Det er sjovere at bruge sin egen strøm end at have pengene stående i banken.

For mange er det et klart incitament at bruge strømmen selv i stedet for at forære den til elværket. Foto: Viva Energi

Det betyder ikke det helt store, om tilbagebetalingstiden er 12 eller 14 år, når danske solcelleejere beslutter sig for at investere i et batterilager til deres solcelleprojekt. Det fortæller salgschef Rasmus Andersen fra Viva Energi i Tilst i udkanten af Aarhus til Ingeniøren.

Her har man siden 2014 tilbudt kunderne at supplere deres solcellepanel med et sæt batterier. På den måde kan man gemme den elektricitet, man ikke bruger med det samme til lidt senere.

- Vi regner altid på to tilbud til vores kunder: ét uden og ét med batterilager. Tilbagebetalingstiden er normalt den samme, men generelt er forretningen bedre med batterilager. For mange er det helt klart et incitament at bruge strømmen selv i stedet for at forære den til elværket, siger Rasmus Andersen til ing.dk.

Ny rapport: Stadig for dyrt
En ny rapport konkluderer ellers, at batterianlæg i kombination med solceller hos private stadig er for dyrt. Lige nu ligger prisen for en kWh lagret i egne batterier på cirka to kroner, og det er ikke nok til at få økonomi i et anlæg.

Men det ser ikke ud til at bekymre Viva Energis kunder, som er Danmarks førende leverandør af solcelleanlæg med batterilager. Siden 2013 har virksomheden leveret over 1.000 batterianlæg.

Anlæggene, som Viva Energi sælger, består typisk af et solcellepanel på 6 kWp og et batterilager på 5 kWh af lithium-typen eller et på 9,6 kWh af GEL-typen. Med lithium-typen kan 80 procent af kapaciteten udnyttes, mens det for GEL-typen kun er omkring 50 procent. Lithium er lidt dyrere end GEL, men fylder fem gange mindre og holder længere:

- Hvis du alligevel skal investere 100.000 kroner i et anlæg, så vil det måske koste 115.000 med lithium. Derfor oplever vi da også, at mange gerne vil betaler lidt ekstra for at få lithium-batterier, siger Rasmus Andersen til ing.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: