Frihandelsaftale kan undergrave miljølovgivning

TTIP – Den transatlantiske frihandelsaftale mellem EU og USA kan få store konsekvenser for EU’s miljølovgivning. Det har offentligheden krav på indsigt i, mener Det Økologiske Råd, som i samarbejde med dagbladet Politiken inviterer til offentlig debat om aftalen den 23. april.

En kommende frihandelsaftale mellem EU og USA kan undergrave forsigtighedsprincippet, frygter Det Økologiske Råd, som inviterer til debat om aftalen. Foto: Colourbox

Både frihandelsaftalen TTIP, som EU og USA forhandler om, og den frihandelsaftale, som er på vej med Canada, kan få store konsekvenser for EU-borgerne. Aftalerne kan sætte EU’s muligheder for at lovgive efter forsigtighedsprincippet under pres.

I fremtiden kan det dermed blive svært f.eks. at forbyde kemikalier, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, men ikke er tilstrækkeligt undersøgt – eller at undgå brændstoffer, som produceret på det stærkt miljø- og klimaskadelige tjæresand.

Derfor er det helt afgørende, at vi får en bredere offentlig debat om de kommende transatlantiske frihandelsaftaler, mener Det Økologiske Råd, der den 23. april arrangerer et offentligt møde om mulige miljøkonsekvenser heraf i samarbejde med dagbladet Politiken.

Kan undergrave forsigtighedsprincippet
- Europæisk og amerikansk lovgivning bygger på forskellige grundprincipper, og vi frygter, at aftalen kan undergrave forsigtighedsprincippet i EU, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

- I USA kræver man nærmest skudsikre videnskabelige beviser for f.eks. at forbyde bestemte kemikalier, mens EU godt kan forbyde stoffer på en veldokumenteret mistanke. EU har således forbudt stoffet Bisphenol A i sutter, fordi det er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det samme gælder ftalater i legetøj til små børn. Det kan man ikke i USA, for amerikansk lovgivning kræver så at sige en rygende pistol, for at den slags forbud bliver accepteret. Derfor kan den transatlantiske handelsaftale udgøre en alvorlig barriere for kommende lovgivning i EU, forklarer Christian Ege.

Han frygter, at EU kan lade sig skræmme fra at forbedre sine miljøstandarder, fordi der er så store økonomiske interesser på spil. EU-kommissionen har vurderet, at frihandelsaftalen vil styrke EU’s økonomi med op mod 120 mia. euro og skabe mange nye arbejdspladser. Men hensynet til økonomien må ikke betyde, at man går på kompromis med hensynet til miljø og klima og borgernes sundhed, mener Det Økologiske Råd.

Hovedtaler fra Center for International Environmental Law
Hovedtaleren ved debatmødet den 23. april 2014 er ekspert i amerikansk og europæisk miljølovgivning Baskut Tuncak, Center for International Environmental Law, Washington D.C. Desuden er der oplæg ved chefkonsulent Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri, chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk cand. jur. Benedicte Federspiel og handelspolitisk chef i Udenrigsministeriet Jakob Brix Tange.

Efter indlæggene er der politisk debat mellem fire kandidater til EU-parlamentet: Margrete Auken (SF), Josefine Kofoed (Konservative), Karen Melchior (Radikale) og Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU). Politiken-journalist Ellen Østergaard er ordstyrer.

Tid: 23.4 kl. 15-17
Sted: Politikens Foredragssal, Vestergade 28, København
Tilmeldingwww.ecocouncil.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: