Frie Bønder bakker op om miljøkrav

LANDBRUG – Frie Bønder bakker om krav til reduktion af ammoniakforurening og takker EU’s miljøkommissær for at afvise regeringens forsøg på at lempe reglerne for dansk landbrug.

Frie Bønders Henrik Nygaard bakker op om kravene til landbruget.

I et åbent brev til EUs miljøkommissær, Karmenu Vella, bakker formanden for Frie Bønder Levende Land op om kommissærens afvisning af Eva Kjer Hansens ønske om lempeligere krav til reduktion af dansk landbrugs udledning af ammoniak.

Som en af sine første embedsgerninger som ny fødevare- og miljøminister rejste Kjer Hansen forleden til Bruxelles i et forsøg på at udhule de danske miljøkrav. Hun måtte dog vende hjem til København med uforrettet sag.

- Vi vil gerne takke Vella for ikke at falde for Miljø- og Fødevareministerens ønske om reduktion af de vedtagne krav til nedsættelse af udledningen af ammoniak fra landbruget. Det er nemlig ikke det naturen, miljøet og landbruget har brug for, siger foreningens formand Hans Jørgen Nygaard.

Verdens mest intensive landbrug
Han undrer sig over, at man ikke lytter til, hvad forskerne siger om ammoniakudledning fra landbruget, nemlig at målsætningen om en reduktion på 24 procent inden 2020 er nødvendig.

- Vi ved udmærket godt, at det kan være hårdt for enkelte danske landmænd at skulle opfylde disse krav. Men vi må bare erkende, at vi er omgivet af meget hav, har mange vandløb og søer, og vi har verdens mest intensive landbrug, siger formanden.

- Derfor gør det lidt mere ondt på danske landmænd, at skulle opfylde kravene. Det svarer til at skulle bremse bilen, når du møder en forhindring. Det er nemmere at bremse ned til 80 km/t, når du kører 90, end når du kører 130. Store danske landbrug har kørt endog meget stærkt meget længe. Nu må de bremse lidt op, siger Hans Jørgen Nygaard.

Han understreger, at det er »bydende nødvendigt«, at både landbrug, industri og husholdningerne beskytter miljøet ved at ændre adfærd.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: