Forurening sender børn på hospitalet

Danske forskere påviser for første gang, at flere småbørn bliver indlagt med astmaanfald, når luftforureningen stiger. Kritiserede partikler fra bilos spiller overraskende ingen væsentlig rolle.

Det kan være svært at trække vejret i København, når man ligger i sin barnevogn eller leger i sin børnehave på dage med meget forurening i luften.

Nogle børn får endda så kraftige astmaanfald af den dårlige luft, at de bliver indlagt på hospitalet for at få hjælp. Det drejer sig i gennemsnit om 10 procent flere børn på dage med meget luftforurening end på dage med mindre luftforurening, skriver videnskab.dk.

Det viser en dansk stor undersøgelse af 8.226 indlæggelser for astma blandt børn og unge på københavnske hospitaler. Undersøgelsen er den første, der sammenholder antallet af indlæggelser med målinger af luftforurening i børnenes hjemby.

- Vi har brugt noget virkelig avanceret statistik, som giver studiet meget stor styrke og troværdighed, og der er en tydelig sammenhæng mellem forurening i København og indlæggelser for astmaanfald blandt københavnerbørn et par dage senere, siger Hans Bisgaard, overlæge, dr.med. og leder af Dansk BørneAstma Center samt professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet ifølge videnskab.dk .

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: