Fortsat støtte til handyr

Danske kvægbrugere kan se frem til at modtage handyrpræmie igen i 2014. Fødevareministeren har besluttet at lade ordningen køre i et år mere.

97 mio. kroner er klar til at blive fordelt i handyrpræmie i 2014. Det har fødevareminister Mette Gjerskov besluttet på baggrund af en rapport fra Institut for Fødevarevare- og Ressourceøkonomi, der viser, at der for ofte er røde tal på bundlinjen hos kvægproducenterne.

- Erhvervet er i knæ, og det tager jeg selvfølgelig alvorligt, og derfor lader jeg ordningen med handyrpræmien køre et år mere, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Handyrpræmien fortsætter dermed i 2014, indtil EU’s landbrugsreform træder i kraft i 2015. I forbindelse med forhandlingerne om landbrugsreformen har Mette Gjerskov været med til at sikre, at EU-landene får en mere fleksibel omfordeling af en stor del af midlerne fra EU.

Slipper for millionregning
Det betyder, at den danske kvægbranche kan opretholde langt hovedparten af den støtte, den har nu. Dermed slipper danske kvægavlere for en regning på flere hundrede mio. kr., der ellers var lagt op til med EU-Kommissionens forslag.

Handyrpræmien skal være med til at holde kalveproduktionen i Danmark. Siden 2007 er eksporten af spædkalve steget fra få tusinde om året til 40.000 om året.

- Det er positivt, at kvægsektoren selv har taget udfordringen op, og sat en task force i gang, der skal se på, hvordan man kan styrke den danske kvægbranche i årene frem. Jeg giver gerne en hjælpende hånd, men det er landbruget selv, der skal gå forrest hele vejen, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: