Første tre Netto-butikker får svanemærket

SVANEMÆRKET – Græsted, Vejby og Vemmelev på Sjælland bliver de første tre byer med Netto-butikker, der kan pynte sig med Svanemærket som tegn på, at de har et stort udvalg af økologiske og miljøvenlige varer.

De svanemærkede Netto-butikker har et stort udvalg af økologiske og andre miljøvenlige varer. Foto: Claus Sjödin

Butikskæden Netto har fået sine første tre miljømærkede butikker i henholdsvis Vejby, Vemmelev og Græsted. At butikkerne er svanemærkede, betyder, at de lever op til en række skrappe miljøkrav, og at de samtidig har et udvidet sortiment af miljømærkede og økologiske varer.

- Netto er Danmarks største økologiske købmand. Og det er vi, fordi en stor del af vores kunder er miljøbevidste og interesserer sig for bæredygtighed, siger Netto Danmarks direktør, Brian Seemann.

- I Netto tager vi ansvar for miljøet og det samfund, vi er en del af, og en måde, vi kan vise det på, er blandt andet ved at svanemærke vores butikker, siger han.

De tre butikker har skåret ned på energiforbruget, og al affald bliver sorteret og genanvendt. Derudover bliver butikkerne rengjort med miljømærkede rengøringsprodukter, ligesom personalekaffen er økologisk.

Alt dette og mere til lever de tre sjællandske butikker nu op til, og derfor må de fremover smykke sig med det grønne Svanemærke, der er det nordiske miljømærke, som udstedes af Ecolabel Denmark.

Hjælper kunderne til mere bæredygtige indkøbsvaner
Ifølge Brian Seemann er en stor del af Nettos kunder i forvejen meget miljøbevidste, og han forventer, at mange vil være positive overfor den grønne mærkat på Netto-butikkerne.

- Omkring 200 af alle vores butikker kan umiddelbart klare kravene til en svanemærkning, så vi overvejer, om det er noget, vi skal arbejde videre med, siger han.

- Kunderne kan jo ikke umiddelbart se, at butikken er bedre isoleret, at kølerne bruger mindre strøm, eller at butikken er rengjort med miljøvenlige rengøringsprodukter. Alligevel vil vi gerne tage et ansvar her, og vi håber, at kunderne vil være glade for at vide, at de handler i en butik, som er miljøbevidst, siger Brian Seemann.

Butikken har fokus på miljømærkede varer og økologiske produkter, og det vil i det hele taget være lettere for kunderne at finde de »grønnere« alternativer til de konventionelle varer.

- I sidste ende er det altid op til kunderne at afgøre, hvilke varer de ønsker at købe, men det her er en blid form for nudging, som vi gerne puffer lidt til kunderne med, siger Brian Seemann.

Miljøministeriet har bevilliget 160.000 kroner til mærkningen af de tre butikker, som er en del af et pilotprojekt, der skal afgøre, om flere Netto-butikker fremover skal bære Svanen.

Fakta om Svanemærket og svanemærkede butikker

  • En svanemærket butik anlægger et helhedsorienteret syn på miljøarbejdet. Det handler om alt fra et bredt udbud af økologiske og miljømærkede varer over et lavt energiforbrug og til effektiv affaldshåndtering i butikken.
  • En svanemærket butik lever blandt andet op til:
  • Bredt udvalg af økologiske og miljømærkede varer.
  • Sparer på elektricitet – ved blandt andet at dække køleskabe og frysere.
  • Sorterer affald – så gamle materialer bedre kan recirkuleres og genanvendes.
  • Bruger miljømærkede produkter – til rengøring og drift af butikken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: