Landbrugselev: Drop Netto og køb direkte hos bonden

ØKOLOGI - Hvis du, kære forbruger, ønsker at gøre en forskel, så gå ned i Netto og hent din gratis frøpose. Men lad være med at købe Nettos bulk-øko-produkter. Køb i stedet dine fødevarer direkte af en landmand, du kan se i øjnene. En du kan stole på varetager kloden på en måde, så også dine børn kan få glæde af den.

Søren Vang er ved at uddanne sig til økologisk landmand. Her sælger han øko-varer ved det årlige madmarked i Ridehuset i Aarhus. Foto: Gustav Bech

KOMMENTAR
Af Søren Vang, landbrugselev

I den forgangne weekend uddelte supermarkedskæden Netto i samarbejde med Økologisk Landsforening gratis poser med blomsterfrø til gavn for bierne, som Netto efter eget udsagn ønsker at gøre en indsats for at modvirke tilbagegangen af.

Et prisværdigt ønske, som kan imødekommes ved at give bierne de nødvendige betingelser – at skabe fødekilder, give mere plads og generelt sørge for stor biodiversitet i de dyrkningssystemer, der skaber grundlaget for vores fødevareproduktion.

Som discountkæde har Netto også et erklæret mål om at sælge økologien billigt – måske til gavn for forbrugerens pengepung. Men hvorledes stemmer dette overens med deres ønske om at bevare bierne?

Er der én ting, jeg har lært gennem min igangværende landbrugsuddannelse er det, at hvis vores fødevarer skal produceres billigt, er man nødt til at gå på kompromis. På linje med mine medstuderende drømmer jeg om i fremtiden at kunne producere fødevarer på en måde, der i højere grad end i dag tager højde for de ovenfor nævnte faktorer; produktionen skal både være bæredygtig ved at indgå hensigtsmæssigt i det øvrige økosystem, socialt i forhold til undgå affolkning af landdistrikterne, og naturligvis også finansielt. Det kan vi bare ikke leve af – i hvert fald ikke, hvis vi skal sælge vores produkter til Netto.

Økologi i store mængder til lav pris
Når Netto indkøber økologiske varer, gør de det fra både store danske og udenlandske producenter af bulk-økologi. Altså økologi, der produceres i enorme mængder til en usandsynlig lav pris pr. produceret enhed. Disse producenter lever på lige fod med Netto af at høste stordriftsfordele, hvilket betyder, at der i meget ringe grad tages højde for andet end maksimal profit, dvs. maksimal produktion af salgsafgrøden.

Ydermere er økologi-reglerne ikke ens og generel gennemsigtighed ikke lige stor overalt i verden hvilket betyder, at du som forbruger kan risikere at købe en økologisk vare, som ikke er dyrket på en måde, man vil forbinde med økologi. Hvad er idéen i at gøre økologi tilgængeligt for alle, hvis vi gør det ved at udvande de grundlæggende økologiske værdier?

Supermarkederne lever af at skabe afstand mellem forbruger og producent – en afstand, der fra mit synspunkt som landmand helst skal være så lille som muligt for at kunne få forbrugeren til at forstå værdien af det enorme arbejde, jeg lægger i min produktion.

Autencitet og holdning er ofte rent bluf
For tiden kæmper supermarkedskæderne om, hvem der kan give et udseende af at være mest bæredygtigt orienteret. Autenticitet og holdning er hoveddisciplinerne, når der kæmpes om den politiske forbrugers gunst. Jeg har svært ved at se det som andet end det rene bluf.

I konkurrencen ’Årets økolog’, som Netto udskrev i 2017, blev en række landmænd indstillet, som forbrugerene kunne stemme på. For mig at se et eksempel på et desperat forsøg på at tage patent på og æren for salget af økologi i Danmark.

Hvis Netto rent faktisk ønskede at gøre en forskel for bierne, så valgte de at sælge varer fra producenter, der gik højere op i naturforvaltning, end hvad der kræves af en statskontrolleret økologisk storproducent. I stedet skubber de ansvaret over på forbrugeren, der kan få lov at gøre en marginal forskel ved at så blomster i altankassen.

Tilbyd producenterne en ordenlig pris
Hvis Netto rent faktisk ønskede at give økologien et løft, så tilbød de deres producenter en fornuftig pris – vel at mærke en pris, der gav producenten overskud til at tænke andre faktorer, fx biernes forhold, ind i produktionen. I stedet udskriver de en konkurrence, hvor flere af producenterne næppe ville kunne indgå i Nettos leverandørkorps, da de simpelthen ikke kan drive alternativt, økologisk landbrug og samtidig skabe en forretning på at producere billige fødevarer til supermarkedskæderne.

Hvis du, kære forbruger, ønsker at gøre en forskel, så gå ned i Netto og hent din gratis frøpose. Men lad være med at købe Nettos bulk-øko-produkter. Køb i stedet dine fødevarer direkte af en landmand, du kan se i øjnene og stoler på varetager kloden på en måde, så også dine børn kan få glæde af den.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: