Første kommune med energirigtigt gadelys

GADEBELYSNING – Nordfyns Kommune er den første kommune i Danmark, hvor alle gadelamper er udskiftet til energibesparende LED-lamper. Kommunen sparer 60 procent på udgifterne til gadebelysning.

Netop nu lægger Energi Fyn sidste hånd på renoveringen af de gamle gadelamper i centrum af Bogense.

Energi Fyn har i løbet af de sidste to år udskiftet og renoveret samtlige 5900 gadelamper i Nordfyns Kommunes til moderne og energirigtige LED-lamper. Nordfyns Kommune er dermed frontløber og bliver den første kommune i Danmark, hvor alt gadelys er energirigtigt.

- Vi er rigtig glade for og stolte over, at Nordfyns Kommune er den første kommune i landet, hvor alle gadelamper er udskiftet til energibesparende LED-lamper. Det er helt i tråd med den energipolitik, vi arbejder med i kommunen, fortæller Franz Rohde, udvalgsformand for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune.

De nye gadelamper giver en stor gevinst for miljøet, da de energirigtige armaturer årligt vil spare mindst 865.000 kWh, hvilket svarer til forbruget i godt 200 parcelhuse. Det betyder en energibesparelse på gadelysudgifterne på 60 procent.

Lys om natten
En anden gevinst ved at udskifte armaturerne til LED-lamper er, at Nordfyns Kommune igen har fået lys om natten, hvilket er med til at skabe tryghed for borgerne. Tændt lys kan betale sig med de nye LED-lamper, fordi belysningen kan dæmpes om natten, samtidig med at energiforbruget og hermed CO2-udledningen reduceres væsentligt.

- Der er sket en stor udvikling inden for gadelys. Udover at de nye armaturer giver et bedre lys, så kan udskiftningen mærkes både på miljøet og på kommunernes driftsudgifter, siger Martin Hjeronimus Larsen, projektleder hos EnergiFyn.

- Når vi skifter de ældre kviksølvsarmaturer til nye LED-armaturer, giver det en stor energibesparelse og dermed en noget lavere elregning. siger han.

5.900 gadelamper udskiftes
Energi Fyns elektrikere er netop nu ved at lægge sidste hånd på udskiftningen og renoveringen af de gamle gadelamper i Bogense centrum. Når arbejdet er færdigt i løbet af de næste uger, er samtlige 5.900 gadelamper skiftet til LED.

Aftalen mellem Nordfyns Kommune og Energi Fyn blev indgået i december 2012 og indebærer energirenovering, drift og vedligeholdelse af gadebelysningen frem til 2027.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: