Forsker-millioner skal løfte øko-bønders indtjening

FORSKNING – 25 millioner kroner ekstra skal sikre, at økologisk udvikling og forskning kan fortsætte på et højt niveau. En ny aftale mellem regeringen og Enhedslisten skal skubbe på grøn omstilling.

Flere penge til økologisk forskning skal skube på den grønne omstilling.

Økologi er en af hjørnestenene i regeringens grønne omstilling af Danmark. Og en ekstra pulje på 25 millioner er med til at sikre et fortsat højt niveau i den økologiske udvikling og forskning og grønne arbejdspladser, skriver Fødevareministeriet.

- Aftalen med Enhedslisten betyder, at vi holder et markant niveau i den danske økologiforskning i de kommende år. Formålet er at bidrage til den grønne omstilling med endnu mere hensyn til miljø, dyrevelfærd og biodiversitet. Samtidig kan økologisk innovation være med til at sikre mere eksport, større indtjening, og flere grønne arbejdspladser, siger Mette Gjerskov.

Lidt højere markudbytte betyder millioner
Et regneeksempel viser, at hvis vi kan øge udbyttet fra de økologiske marker med bare et par procent, vil det betyde en merindkomst på mange millioner kroner til de økologiske producenter. Derfor er en del af midlerne målrettet deciderede markforsøg.

Per Clausen (EL) er ikke mindst tilfreds med, at aftalen ikke alene løfter den vigtige forskning og udvikling i økologien, men også sikrer yderligere midler med fokus på at skabe arbejdspladser og sikre miljøet.

Kvalitet, natur og flere job på landet
- Økologien er afgørende for, at vi både kan få flere kvalitetsfødevarer, mere natur og bedre dyrevelfærd. Med pengene prioriterer vi en nødvendig udvikling samtidig med, at grønne arbejdspladser i landdistrikter og yderområder udvikles, siger Per Clausen.

Aftalen, der er en udløber af finanslovsaftalen med Enhedslisten, bringer det samlede beløb til økologisk forskning og udvikling frem til 2015 op på 120 millioner kroner. Af den nye pulje går 20 millioner til økologisk forskning og innovation og fem millioner til Fonden for Økologisk Landbrug, der særligt skal styrke nye produktionsformer.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: