Forbyd Roundup til tvangsmodning af korn

ROUNDUP – Mange landmænd sprøjter rutinemæssigt deres kornmarker med det omdiskuterede sprøjtmiddel Roundup umiddelbart før høst. Reglerne tillader landmændene at anvende Roundup helt frem til ti dage før, de høster kornmarken.

Roundup fremstilles af Monsanto og er verdens mest solgte sprøjtemiddel.

Roundup, der er verdens mest solgte sprøjtegift, får græs og andre flereårige ukrudtsplanter til at nedvisne. På den måde kan landmændene tvangsmodne kornet og sikre en mere ensartet høst.

- Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle forbyde sådan noget. Der er da ingen grund til simpelthen bare at sprøjte i noget korn, der ikke fejler noget, siger Jørgen Ussing Larsen, daglig leder på det økologiske bageri Aurion, til DR Nordjylland

Der findes ingen præcise tal, men planteavlskonsulent Torben Bach Hansen fra Agri Nord vurderer, at omkring 10 procent af arealet med korn bliver sprøjtet kort før høst, mens op mod 25 procent af arealet med raps bliver sprøjtet.

Enhedslisten: Forbyd det
Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, kræver nu, at miljøminister Ida Auken griber ind.

- Anvendelsen af sprøjtegifte udgør en tikkende bombe under vores drikkevand, så når landmænd nu anvender Roundup til at sikre, at kornet modner hurtigere, er det dybt uansvarligt, og det bør der øjeblikkelig sættes en stopper for, siger han.

Han opfordrer ministeren til at gennemføre et forbud mod sprøjtning med Roundup til at fremme modningsprocessen i korn.

Han påpeger, at forskellige regeringer har forsøgt at nedbringe anvendelsen af sprøjtegifte i over 10 år for at beskytte drikkevandet, naturen og miljøet.

- Når landmændene nu ikke bare bruger sprøjtegifte til at bekæmpe ukrudt, men bruger det for at tvangsmodne kornet, så forklarer det meget godt, hvorfor indsatsen, indtil nu ikke er lykkedes. Der findes åbenbart mange landmænd, der er fuldstændig ligeglade med, hvor meget de sprøjter med pesticider, siger Per Clausen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: