Forbudte ftalater i armbånd til børn

FARLIG KEMI: Miljøstyrelsens kemikalieinspektion har fundet ulovlige ftalater i vedhæng til legetøjsarmbåndene ’Loom’. Derfor opfordrer Miljøstyrelsen sammen med Forbrugerrådet Tænk Kemi importører og forhandlere til at undersøge, om vedhængene indeholder ftalater inden salg.

Elastik-armbåndene er populære hos børnene, men myndighederne har fundet høje niveauer af forbudte ftalater i et par produkter.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion og Forbrugerrådet Tænk Kemi har fundet høje niveauer af forbudte ftalater i to vedhæng til de populære ’Loom’ elastik-armbånd til børn. Det drejer sig om de to vedhæng ’BeadsNDrops Charms’ og ’Band Accessory Case’.

Butikkerne, der har solgt de ulovlige produkter, har nu stoppet salget. Den ene butik har allerede opfordret forbrugerne til at returnere vedhængene. De fundne ftalater har været forbudt i legetøj og småbørnsartikler siden 2007.

- Det er importørenes og forhandlernes ansvar at leve op til reglerne for legetøj. Vi har kontaktet de forhandlere, der har solgt de ulovlige vedhæng, og salget er nu stoppet, og vi har kontaktet andre importører og forhandlere helt generelt og bedt dem vise dokumentation for, at vedhængene ikke indeholder ulovlige ftalater, siger Elisabeth Paludan, funktionsleder i Miljøstyrelsens kemikalieenhed.

Legetøjsbranchen tager sagen alvorligt
Miljøstyrelsen har været i dialog med Legetøjsbranchen (LEG), der er brancheforening for legetøjsforhandlere, importører og producenter. LEG tager sagen meget alvorligt og har anbefalet sine forhandlere og importører at være ekstra opmærksomme.

- De etablerede forhandlere og importører er generelt meget opmærksomme på at få den nødvendige dokumentation for, at produkterne er i overensstemmelse med lovgivningen og sikre for forbrugerne. Men vi ser med alvor på situationen og har opfordret vores medlemmer til at være ekstra opmærksomme ved indkøb og salg af vedhæng til Loom bands, siger Betina Schiønning, sekretariatschef for Legetøjsbranchen.

Miljøstyrelsen opfordrer forbrugere, der har købt ’BeadsNDrops Charms’ og ’Band Accessory Case’ til at returnere vedhængene til butikkerne. Miljøstyrelsen er nu i gang med at vurdere, om vedhængene ’Band Accesory Case’ kan udgøre en sundhedsrisiko for børnene. Hvis vurderingen viser, at vedhængene udgør en risiko for børnenes sundhed, vil forhandlerne blive pålagt at tilbagekalde vedhængene.

I Forbrugerrådet Tænk Kemi opfordrer man forbrugerne til at være ekstra påpasselige, når de overvejer at købe vedhæng til Loom-armbånd.

- Vores stikprøve viste, at fire ud af fem vedhæng havde et alt for højt indhold af ftalat. Vi vil på den baggrund anbefale forældre at være kritiske i forhold til vedhængene eller helt gå uden om dem, men til gengæld kan børn lege sikkert med elastikarmbåndene – her har vi ikke fundet ftalater, siger Stine Müller, projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Fakta om kontrollen

  • Der er fundet en koncentration på 28 % af ftalaten DEHP i vedhængene ’BeadsNdrops’ charms og ’Band Accessory Cas’.
  • Forhandleren af vedhængene ‘BeadsNdrops’ charms har bedt forbrugerne om at returnere de købte vedhæng.
  • Miljøstyrelsen er nu i gang med at lave en vurdering af, om vedhængene ‘Band Accesory Case’ kan udgøre en sundhedsrisiko for børnene. Hvis vurderingen viser, at vedhængene udgør en risiko for børnenes sundhed, vil forhandlerne blive pålagt at tilbagekalde vedhængene.
  • Miljøstyrelsen har i den seneste tid fået henvendelser om, at der både i Danmark og andre EU-lande er fundet ulovlige ftalater i en række vedhæng til Loom armbånd.
  • Miljøstyrelsen har skrevet til andre mulige importører og forhandlere af vedhæng og bedt dem dokumentere, at vedhængene er produceret, så de er i overensstemmelse med lovgivningen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: