For meget mælk øger risiko for tidlig død

MÆLK – Hvis man drikker tre glas mælk om dagen, øger det tilsyneladende dødeligheden betydeligt, viser ny forskning. Studiet overbeviste en af forskerne bag, om at det var på tide at droppe mælken.

Det er muligvis stoffet galaktose, der dannes i tarmen, når vi nedbryder mælkesukker, der er skurken. Foto: Arla

Mælk er sundt, og kan sænke risikoen for brud på knoglerne og kan mindske risikoen for hjertesygdom. Det har vi fået at vide i mange år, og de færreste sætter spørgsmålstegn ved det.

Men nu viser en ny stor svensk undersøgelse, udgivet i det anerkendte tidsskrift British Medicial Journal, at blot tre glas mælk eller mere om dagen tværtimod kan øge risikoen for at dø, skriver videnskab.dk.

Faktisk døde 93 procent flere af de kvindelige deltagere, der drak tre glas mælk eller derover i en periode på 22 år, sammenlignet med kvinder der drak mindre end ét glas om dagen. Samtidig havde gruppen, der drak tre glas mælk om dagen, 16 procent større risiko for knoglebrud.

Galaktose kan være skurken
Årsagen kan muligvis være stoffet galaktose, der dannes i tarmen, når vi nedbryder mælkesukker, konkluderer forskerne bag studiet.

- Stoffet øger muligvis betændelse og oxidativ stress [som beskadiger cellerne] i kroppen. Hvis man giver forsøgsdyr stoffet, ældes de og dør tidligere, siger professor Karl Michaelsson fra Uppsala Universitet i en artikel på LiveSciences hjemmeside. Han er hovedforfatter på den store undersøgelse.

Det er en mulig forklaring, da betændelse og oxiderende stress fremskynder aldring af kroppen, mener Kjeld Hermansen, lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

- Undersøgelsen er meget interessant, og forskernes forklaring på, at den øgede dødelig skyldes galaktose, er også spændende, da den underbygges af flere studier på dyr, siger Kjeld Hermansen efter at have læst forskningsartiklen. Han har selv forsket i effekten af mælkeprodukter på vores sundhed.

- Men for at konkludere noget endeligt om årsag og virkning, kræver det såkaldte interventionsstudier med mennesker, hvor man undersøger årsagssammenhængen,understreger han over for videnskab.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: