Følg Hannas grønne omstilling

MIN GRØNNE OMSTILLING – Hvor svært er det at omstille en travl familie i København til et miljø- og klimavenligt liv? Hanna Snorradottir vil i en ny serie på OrganicToday.dk dele sine overvejelser, idéer og erfaringer.

Hanna Snorradottirs familie i grønne omgivelser.

Jeg er nok ligesom de fleste danskere. Jeg prøver at få en travl hverdag med fuldtidsjob, ægtefælle og to små børn til at hænge sammen. Jeg er oprindeligt uddannet miljøingeniør med fortid i affaldsrådgivning, men arbejder i dag med trivsel, medarbejder- og lederudvikling i egen konsulentvirksomhed.

Det menneskelige faldt mig mere naturligt end det at arbejde med tal, og derfor skiftede jeg branche. Jeg har dog altid været interesseret i miljø- og klimaspørgsmål og i at leve miljørigtigt.

Indrømmet – så har det nogle gange været mere oppe i mit hoved end i praksis. Jeg kender derfor godt til at ende med at købe den industrielt producerede kylling, som koster en 60´er og lægge den økologiske til 150 tilbage i køledisken – for bagefter at ende med at spise den billige med dårlig samvittighed.

Fravalgte bil
Jeg har også helt bevidst fravalgt en bil i 11 år – kun for at konstatere at min hverdag som selvstændig konsulent med to børn ikke hang sammen uden,  og at den bil, jeg af både praktiske og økonomiske hensyn valgte at købe, bestemt ikke afspejlede mit bedre miljø-selv.

Jeg har også tit tænkt på at prøve at påvirke de boligselskaber, hvor jeg har boet til leje, til at gøre noget mere ved miljøet. At købe solceller, kompostbeholdere og så fremdeles – men har nærmest mistet pusten, hver gang jeg har kigget i min travle kalender og opgivet.

Måske har jeg dybest set sovet en Tornerosesøvn og ønsket at en prins på den hvide hest i form af nogle idealistiske politikere, der kom ridende forbi og lavede en grøn omstilling af samfundet – nu når jeg selv – på trods af alle mine faglige forudsætninger – ikke helt orkede at tage et personligt ansvar i min hverdag.

Det økologiske fodaftryk
Så kom den morgen, hvor jeg vågnede brat op og var ved at få teen galt i halsen. Jeg læste nyheder på min Iphone, hvor jeg så, at Miljøministeriet var blevet sammenlagt med Fødevareministeriet, og at fødevareministeren var straks rejst til Brüssel for at få lempelser på vandmiljøplanen – for at tilgodese landbrugets interesser.

Bedrøvet gik jeg ud på legepladsen med mine to børn og mødte to af mine naboer, som er mødre til min søns legekammerater. Jeg kunne på ingen måde ryste de dårlige nyheder ud af hovedet og begyndte at dele ud af mine tanker med dem: At jeg er træt af politikere, som ikke har forstand på, at mere vækst bare betyder mere miljøbelastning. Forsætter vi med at bruge olie og andre ikke-vedvarende energikilder og producere, som vi gør nu, graver vi som menneskehed bare vores egen grav hurtigere.

Jeg fortalte på legepladsen til mine naboer, at hvis alle levede, som vi danskere gør i dag, skal der faktisk fire jordkloder til. Mine naboer blev lidt stille, kiggede forundrede på hinanden og spurgte derefter forsigtigt: »Hvad mener du?«.

Det var der, at det gik op for mig, at ikke alle ved nok om de udfordringer, som vi står overfor på miljø- og klimafronten. De færreste af dem i mit netværk, som ikke er miljøingeniører i forvejen kender for eksempel til begrebet økologiske fodaftryk og forstår ind til benet, hvad det betyder, at vi forbruger mere af jordens ressourcer, end jorden kan nå at regenerere.

Må selv gøre noget
Det var her, at jeg tænkte, at hvis ikke politikerne gør mere for en grøn omstilling – så må jeg i det mindste prøve at påvirke, hvor jeg kan. At være den ændring jeg ønsker i verden.

Jeg tænkte, hvad jeg mon selv kunne gøre vel vidende, at jeg har en travl hverdag, som skal hænge sammen. For hvor klima- og miljøvenligt lever jeg egentlig selv? Hvordan jeg blive en del af den grønne omstilling? Er det virkelig så dyrt og tidskrævende, som de fleste af os forestiller os? Hvor meget tid tager det, og hvor mange penge koster det egentlig? Hvordan jeg blive en del af den grønne omstilling med alle de tidsmæssige og økonomiske udfordringer, som det kræver?

Hvor kan jeg gøre den største forskel? Hvad skal jeg ofre for at efterlade kloden i en bedre fatning for mine egne børn? Det er disse spørgsmål, som jeg håber at kunne besvare – og gensidigt at kunne inspirere jer læsere med i de kommende måneder.

Hanna Snorradottir vil i de kommende måneder jævnligt skrive på OrganicToday.dk om sine overvejelser, idéer og erfaringer med familiens grønne omstilling.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: