Find vild mad på Amager Fælled

NATUR – På lørdag får du mulighed for at smage på naturens vilde råvarer i Københavns baghave på Amager Fælled. Her kan du også møde dem, der brænder for den vilde mad.

Urter, nødder, frugter, svampe og bær gror rundt omkring i Danmarks grønne mellemrum, og man må gerne plukke det, man finder. At samle sine egne råvarer giver nye naturoplevelser i byen. Foto: Byhøst

På lørdag den 30. august inviterer foreningen Byhøst sammen med festivalens partnere til Vild Festival.

Vild Festival finder sted for andet år i træk og er en lille endags-festival for byboerne. Festivalen handler om vild mad, vilde råvarer fra byens grønne mellemrum, og alt det man kan lave ud af dem.

Byhøst har udviklet en smart app, med et online-kort, som gør det let at finde og samle vilde råvarer lige der, hvor du er.

Festivalen afholdes i Københavns spiselige park, Amager Fælled, og er en mulighed for selv at komme ud og lære at samle råvarer i naturen (at sanke), snakke med eksperterne og blive inspireret – men samtidig finde ud af, hvad man skal være opmærksom på, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen fra foreningen Byhøst, der sammen med Sharing Copenhagen og Amager Vest Lokaludvalg står bag arrangementet.

- Det er noget helt særligt at samle råvarer – også i byområder. Hvordan forholder man sig eksempelvis til forurening og den slags. På festivalen kan du få en række tommelfingerregler om, hvad man skal være opmærksom på. Kender man de regler, åbner der sig en helt ny verden, som man normalt ikke ser i sin hverdag, når man eksempelvis kører forbi et grønt område med vilde æbler eller havtorn på vej hjem fra arbejde, fortæller han.

Sidste år deltog ca. 120 gæster i løbet af dagen, og i år håber arrangørerne på 200-250 gæster.

Passionerede eksperter, kokke og naturvejledere
På denne lille festival kan deltagerne møde passionerede vild mad-eksperter, kokke og naturvejledere og kan opleve alt fra syltetøjsworkshop og guidede samleture, til æblesmagning og en vild bar. Ligesom man kan komme til at smage vilde hotdogs med urter fra Amager Fælled og strandsuppe med krabber og fladfisk fra Amager Strand.

- Som byboer er det ikke naturligt at vide hvor og hvornår, du kan samle, hvilke råvarer. Ideen med festivalen er at vise vores gæster, hvad naturen kan, når det kommer til mad og vilde råvarer. Det gør vi ved at give nye smagsoplevelser og naturoplevelser i byens baghave, samtidig med at man som gæst kan få masser af inspiration og viden til selv at komme ud og samle til madlavningen. Vores håb er, at vores gæster går hjem efter en god dag med mod på selv at komme ud i naturen for at sanke, som det hedder, og så hjem i køkkenet med høsten, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Vi er vilde med vild mad
Fra vilde urter på gourmetrestauranter til tangpesto, havtornsaft og den gode by-honning. Den vilde mad og det at finde råvarer i naturen er især med det ny nordiske køkken blevet et voksende fænomen. Og ikke uden grund, mener Mikkel-Lau Mikkelsen.

- For den natur, man kommer forbi hver dag, byder nemlig på fantastiske råvarer og nye smagsoplevelser. Urter, nødder, frugter, svampe og bær gror rundt omkring i Danmarks grønne mellemrum, og man må gerne plukke det, man finder. Og det at samle sine egne råvarer giver nye naturoplevelser i byen, og så er det bæredygtigt og gratis.

Danmarks første spiselige park
Amager Fælled er en af Københavns spisekamre. Parken får mange steder lov til at gro vildt, og der er mange steder med æbler, brombær og mirabelle. På festivalen lancerer Byhøst derfor i samarbejde med Københavns Kommune en lille skiltekampagne på Amager Fælled, som skal vise vej til den spiselige natur i området. Samtidig udnævnes Amager Fælled til Danmarks Første Spiselige Park.

Festivalprogram

Programmet er stadig under udvikling, og der kommer hele tiden mere til. Men her kan du se det foreløbige program:

  • Bar Vild med vilde øl, snaps og meget mere vildt ved Byhøst (http://byhoest.dk/)
  • Workshop om ciderfremstilling ved ciderekspert Christopher Melin fra ’Melin Vin’.
  • Havhøst på Amager Strand og suppe med strandurter, krabber, muslinger og alt godt fra havet ved foreningen Fra Bund til Mund (http://bundtilmund.dk/)
  • Johns Hotdog deli – Klassisk pølsevogn, men med gourmet hotdogs med ramsløgspølser og vildt tilbehør
  • Pop up restauranten ”Buskads” – en måltidsoplevelse i et hemmeligt krat (kræver separat billet – https://billetto.dk/pop-up-restaurant-buskads)
  • Syltetøjsworkshop i et brombærkrat med husholdningslærer og kogebogsforfatter Kirsten Høgh Fogt
  • Bål-workshop bl.a. med hybenpandekager ved naturvejleder Jørgen Stoltz.
  • Guidede sanketure ved Byhøst vejleder Julie Swane m.fl.

 

Om Arrangørerne

Foreningen Byhøst

Byhøst er en forening og en online-tjeneste, der informerer, inspirerer og guider brugere i at samle og bruge af naturens råvarer, også i byen. Gennem online kortlægning af den spiselige natur, guidede sanketure og formidling i øjenhøjde, giver Byhøst alle mulighed for at finde og bruge naturens råvarer hjemme i køkkenet. Samtidig arbejder Byhøst med at kortlægge Danmarks vilde spiselige natur på et online kort sammen med sine brugere. Se kortet og læs mere på www.byhoest.dk

Byhøst app

Byhøst Iphone App er et mobilt værktøj med et online-kort, der gør det let at finde og samle vilde råvarer lige der, hvor du står. På Byhøst app finder og deler Byhøsts brugere samlesteder i det offentlige rum. Læs mere om app på www.byhoest.dk/byhoest-app

FAKTA om Vild Festival

Hvad: Vild Festival er en lille festival om vild mad og det at finde råvarer i naturen

Hvor og hvornår: Amager Fælled d. 30. august fra kl. 14-19.

Pris: Gratis / Men medbring kontanter til mad, drikkevarer og delikatesser.

Arrangører: Foreningen Byhøst med støtte fra Sharing Copenhagen og Amager Vest Lokaludvalg.

Kontakt: Mikkel-Lau Mikkelsen fra Byhøst: mail mikkel@byhoest.dk og tlf. 26350017

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: