Hollandske Maidie hælder juletræer på flasker

MAD & DRIKKE – Den hollandske designer Maidie van den Bos vil bringe naturen ind i bymenneskers liv med dejlige drikke lavet af planter fra det hollandske landskab. Hun gør det sammen med børn og unge fra skoler i Rotterdam.

Maidie van den Bos har sammen med elever fra fire skoler i Rotterdam lavet velsmagende drikke på mere end en million grannåle fra Rotterdams juletræ 2017. Foto: Ulla Skovsbøl

Af Ulla Skovsbøl, journalist

Det gigantiske juletræ foran Rotterdams rådhus røg for første gang hverken til forbrænding eller kompostering, da julen 2017 var overstået. Det blev i stedet hentet af designer Maidie van den Bos for bogstaveligt talt at blive stammen i et kreativt og kulinarisk projekt: Mere end en million grannåle fra juletræet giver nu smag til kølige drinks i sommervarmen: En mousserende »champagne« og en alkolholfri »gin«, der smager helt som den skal i gin-og-tonic.

»Juletræet var et fantastisk flot 45 år gammelt træ, som stod foran rådhuset i to måneder, og bagefter skulle det bare smides væk. Jeg besluttede mig for, at jeg ville prøve at skabe et socialt involverende projekt ud af træet i samarbejde med skolerne,« fortæller Maidie van den Bos.

Hun er uddannet som designer, men har stor lidenskab for naturen og en drøm om at bringe den ind i folks hverdag på en enkel og positiv måde. Der for har hun startet den lille virksomhed »Bloesombar«, der er specialiseret i at lave drikke af planter fra det hollandske landskab.

Elever fra fire skoler
»Jeg er selv vokset op på landet på en gård uden for Utrecht, og naturen har altid betydet meget for mig, men mange, især børn og unge, har det ikke sådan i dag«, siger hun.

I juletræsprojektet har Maidie van den Bos involveret fire skoler i Rotterdam: Elever fra et professionsgymnasium (12-16 år), der fungerer som forskole til restaurations- og levnedsmiddeluddannelser, var med til at lave de drikke, sammen med en specialskole (12-18 år). En snedkerskole lavede træbokse af juletræets stamme til champagneflaskerne, også en specialskole for 12-18 årige var med, mens en professionsskole for journalistik og design (16-20 år) formidlede projektet.

Restaurationsskolen med i hele processen
Især restaurationsskolen var meget involveret og brugte i en periode to undervisningstimer på projektet hver uge. Eleverne var med i hele processen, og det var dem, der plukkede alle nålene af. Til sidst var de også sammen med gourmetkokke med til at præsentere resultatet af projektet ved en lancerings-event.

»Det betød meget for dem, og jeg var virkelig glad for den måde, vi fik involveret de studerende på«, siger Maidie van den Bos.

Hun vil gerne arbejde videre med lignende juletræsprojekter andre steder og dele ud af sin erfaring – også gerne i udlandet.

Maidie van den Bos fremstiller dejlige drikke lavet på blomster fra naturen. Foto Ulla Skovsbøl

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: