Farm Lab bliver kreativt center for fremtidens mad i Lejre

MAD – Danmarks første erklærede økologiske kommune etablerer Farm Lab, der skal være en kreativ kogekedel for fremtidens landbrug og gastronomi. Landbrug, gastronomi, læring og vidensproduktion skal gå hånd i hånd, siger restauratør Christian Puglisi.

Christian Puglisi (th) vil etablere Farm Lab’ som en økologisk kreativ kogekedel. Landbrug, gastronomi, læring og vidensproduktion skal gå hånd i hånd. Foto: Per-Anders Jörgensen

En forundersøgelse skal afdække mulighederne for at skabe et levende center for fremtidens bæredygtige fødevaresystemer i Lejre Kommune i projektet Farm Lab.

Restauratør Christian Puglisi, der driver fire restauranter i København, er én af idémændene bag projektet:

- Jeg ser en nødvendighed og en kæmpe fortælling i ’Farm Lab’ som en økologisk kreativ kogekedel. Ikke som et klassisk landbrug eller en restaurant. Men som et sted, hvor alle aktiviteter og al udvikling sker med udgangspunkt i landbruget og landdistriktet tæt knyttet til byen, siger han.

Avlsgården Jørgenssæde i Abbetved er indtil videre udpeget som et muligt sted for ’Farm Lab’. Realdania er gået ind i projektet og med støtten herfra bliver det muligt at vurdere, om Jørgenssæde og landskabet omkring kan skabe rum for de ønskede aktiviteter.

Økologisk innovation
Også Økologisk Landsforening har valgt at gå ind i projektet for især at skabe et særligt miljø for økologisk innovation og omstilling for små og mellemstore producenter og virksomheder.

- Vi skal være sammen om at gøre økologisk landbrug, iværksætteri og gastronomi til en drivkraft for lokal økonomi, madglæde og bæredygtighed i Lejre Kommune, siger Per Kølster, Formand for Økologisk Landsforening.

- Økologisk Landsforening skal bidrage med vores viden om landbrug og marked til at understøtte landmænd og fødevareproducenter i udviklingen af nye økologiske fødevarer som en motor for erhvervsudvikling. Internationalt holdes der øje med økologi i Danmark, og Lejre kommer til at inspirere uden for vores grænser, understreger han.

Også byens SF-borgmester Mette Touborg ser flere spændende perspektiver i projektet.

- Farm Lab rummer nye muligheder for forretningsudvikling og samarbejde for vores lokale landbrug og virksomheder. Her bliver plads til nytænkning i praksis i et tæt samarbejde mellem dagsordensættende kokke, landmænd og innovative organisationer og virksomheder, siger Mette Touborg.

Jorden er gødet
Da restauratør Christian Puglisi kontaktede Lejre Kommune i sommeren 2015 og udtrykte interesse i at være medskaber af et sted, der på én gang kunne rumme produktion, oplevelser og vidensproduktion blev dette startskuddet til ’Farm Lab’.

Restauratøren havde igennem noget tid været på udkig efter et landbrug, der skulle producere råvarer til køkkenerne i København. At idéen om Farm Lab opstod netop i Lejre Kommune skyldes kommunens økologi-satsning, de mange lokale madaktører og beliggenheden tæt på København.

Ifølge Realdania, som støtter forundersøgelsen med 300.000 kroner, er Stone Barnes i New York State ikke langt fra Manhattan nok det sted, der kommer nærmest ambitionerne for Farm Lab.

Stone Barnes kombinerer landbrug, produktionsfaciliteter, restauration, oplevelses- og formidlingscenter og stedet undersøger og demonstrerer, hvordan fødevaresystemer kan understøtte en bæredygtig samfundsudvikling.

- Vi synes, at ’Farm Lab’ er en rigtig spændende idé, siger filantropidirektør i Realdania, Anne Skovbro.

- Fødevareproduktion har et stort potentiale for at skabe lokalt forankret udvikling. ’Farm Lab’ kan bidrage til at styrke innovation og nytænkning inden for fødevaresektoren – både lokalt i Lejre og på landsplan, siger Anne Skovbro.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: