Farlig kemi i produkter til børn

FARLIG KEMI: Miljøstyrelsen forbyder salg af autostol, bæresele og madras efter fund af skadelig kemi.

Miljøstyrelsen har forbudt salget af tre produkter til børn efter fund af skadelige flammehæmmere, blandt andet en autostol.Billedet viser ikke den pågældende type.

Miljøstyrelsen har forbudt salget af tre produkter til børn efter fund af skadelige flammehæmmere. Der er tale om en autostol af mærket Ferrari Cosmo, en bæresele af mærket Infantino Support og en madras af mærket Carena Swing.

Importører og butikker har nu fået påbud om at tilbagekalde produkterne fra forbrugerne.

Salget af de tre produkter er nu stoppet efter, at Miljøstyrelsen har fundet tre skadelige flammehæmmere i produkterne. Flammehæmmerne afgives fra produkterne i koncentrationer, som kan skade børns sundhed. Der er tale om fund af tre chlorerede flammehæmmere, som kan være kræftfremkaldende, og som er forbudt i legetøj til børn under tre år og legetøj, der er beregnet til at komme i munden.

- Børnefamilier gør klogt i, at tjekke om de har købt nogle af de tre pågældende produkter. Hvis det skulle være tilfældet, bør man straks returnere produkterne til butikken, siger Tom Buck fra Miljøstyrelsen Kemikalieinspektion.

Returner produkterne til butikken
Miljøstyrelsen har været i dialog med de importører og butikker, som har solgt produkterne, og alle har nu stoppet salget. Forhandlerne gør nu selv en indsats for at tilbagekalde produkterne b.la. gennem opslag i butikkerne og med information på deres hjemmeside.

- Børn skal ikke udsættes for skadelige stoffer, der kan være kræftfremkaldende – derfor stopper vi nu salget, og opfordrer forbrugerne til at returnere produkterne, siger Lene Gede fra Miljøstyrelsens Kemikalieenhed.

Miljøstyrelsen har lavet vurderingen af produkterne ud fra, hvor længe børn normalt bruger produkterne og er i kontakt med dem.

Miljøstyrelsen er nu ved at undersøge, hvor udbredt brugen af stofferne er i andre produkter til små børn for at se på, om der er behov for at regulere de tre chlorerede flammehæmmere. Fundet af det skadelige indhold af chlorerede flammehæmmere er gjort i forbindelse med undersøgelser til brug for en endnu ikke publiceret rapport fra Miljøstyrelsen.

Fakta
Miljøstyrelsen har fundet tre chlorerede flammehæmmere i skum i produkterne.
Der er tale om følgende tre produkter:

  • Ferrari Cosmo autostol (0-18 kg) solgt i Bilka, serie nr.: D9 2014, 140940,
  • Infantino Support ergonomisk bæresele (3,6-18,2 kg) solgt på jollyroom.dk og på Lekmer.dk, registreringsnummer: PA-25988 (HK), Art.no. 133420, stregkode 7 73554 00125 9g,
  • Carena Swing Lift madras solgt i Kære Børn, vare nr.: 37183789, stregkode: 7 321591 837893

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: