Få smagsprøver på international veganerdag

MAD – Få lækre smagsprøver og hør mere om plantebaseret kost ved arrangementer og happenings i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Henrik er en af de mange, som har droppet kødet for at blive vegetar eller veganer. Foto: Gustav Bech

I dag er fejrer veganere verden over, at det er International Veganerdag, og i både København, Aarhus, Odense og Aalborg er veganerne synlige i gadebilledet med arrangementer, happenings, koncerter, film, taler og meget mere.

Mange steder kan man få lækre smagsprøver på spændende veganske alternativer til de mere almindelige danske retter, ligesom dagen vil blive brugt på at snakke med folk på gaden og informere om de sundhedsmæssige, etiske og miljømæssige fordele ved veganisme, oplyser Aarhus – Mad med Medfølelse, Danmarks veganske forening.

Salget er eksploderet
Udbuddet af veganske dagligvarer i de danske forretninger er eksploderet de sidste par år. Alene fra 2014 til 2015 er salget af veganske produkter steget med 25-30 procent, og ifølge den danske veganerforening understreger en klar tendens i samfundet.

- Veganisme er et begreb, der er blevet mainstream, og som er kommet for at blive, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

- Flere og flere celebrities, filmstjerner, atleter, politikere, kendiskokke og helt almindelige mennesker omfavner nu en ren plantebaseret kost. I lande som Østrig, Italien, Sverige og England er omkring 10 procent af befolkningen nu enten vegetarer eller veganere.

I Danmark regner man med, at fem-seks procent har fravalgt at spise kød, og i Holland er der en årlig vækst på 25 procent i salget af kødalternativer.

Kød øger risiko for kræft
Veganerforeningen peger på forskerne, som jævnligt fremlægger »ny, velfunderet viden, der dokumenterer, hvorledes veganisme er en fordel for både dyrene, miljøet og vores egen sundhed«.

- Senest har WHO advaret mod både almindeligt kød og forarbejdet kød som den helt store mulige årsag til kræft og placerer det i den højeste risikogruppe sammen med cigaretter, asbest, arsenik og alkohol, skriver Danmarks veganske forening, der citerer WHO:

»Factors which probably increase risk include high dietary intake of preserved meats, salt-preserved foods and salt, and very hot (thermally) drinks and food. Probable protective factors are consumption of fruits and vegetables«.

- En meget opsigtsvækkende udmelding, der har fået mediedækning i de fleste medier verden over, og som igen er med til at understøtte behovet for en omstilling til vegansk kost, mener veganerne.

Ved de mange events vil der være mulighed for at møde foreninger som Anima, Sea Shepherd, Dansk Vegetarforening, Dyrenes Alliance og Go Vegan, der alle bakker op om Mad med Medfølelses fejring af International Veganerdag.

Her foregår det

  • København: Nytorv
  • Aarhus: Store Torv
  • Aalborg: Centertorvet i Aalborg Storcenter
  • Odense: Ove Sprogøes Plads/Vestergade v. springvandet

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: