EU truer med sag om dyrevelfærd

DYREVELFÆRD – Fødevareminister Mette Gjerskov vil ikke kommentere, at en betydelig del af de danske svineproducenter ikke lever op til en ny lov, som skal give bedre dyrevelfærd og mere plads til drægtige søer.

Mange landmænd lever ikke op til nye EU-regler, som trådte i kraft 1. januar. (Foto: Colourbox)

OrganicToday.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra fødevareministeren, efter at journalist og gårdejer Kjeld Hansen i et debatindlæg her på sitet i stærke vendinger har kritiseret både landbruget og ministeren for at lukke øjnene og bare lade stå til.

Men ministeren har ikke tænkt sig at svare. Efter godt en uges betænkningstid kunne ministersekretæren meddele, at ‘Ministeren har desværre ikke haft til til at prioritere et indlæg i denne omgang’.

Seks procent lever ikke op til loven
EU truer ellers med at slæbe Danmark for EU-Domstolen, fordi svineproducenterne ikke lever op til loven, som skal give mere plads til drægtige søer.  Loven trådte i kraft 1. januar.

Ifølge ministeriets egen stikprøveundersøgelse, som blev foretaget før nytår, er det ca. seks procent af landmændene, som ikke lever op til de nye krav, selv om de har haft ti år til at forberede sig.

Kan man bare lukke øjnene?
- Hvis man som organisation har en deltaljeret viden om, at op mod 10 procent af ens navngivne medlemmer overtræder landets love, kan man så bare lukke øjnene og håbe på myndighedernes blindhed, lød et af spørgsmålene i Kjeld Hansens kommentar.

Han skrev videre:

- Og kan man som minister for selvsamme lovgivning slippe afsted med en gang teatertorden og så ellers bare vende ryggen til og håbe på, at lovbryderne vil tage sig sammen?

Svaret blæser i vinden, til ministeren prioriterer at komme med et svar.

Læs Kjeld Hansens debatindlæg:
Nordjysk landboforening holder hånden over brodne kar

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: