EU overhører advarsler om glyfosat

SPRØJTEGIFT – EU-Kommission har fornyet godkendelsen af giftstoffet glyforsat, som er det aktive stof i blandt andet Roundup, verdens mest solgte sprøjtegift.

Landmændene kan nu dyrke helt ud til vandløb og søer. Her har den sidste meter fået en voldsom omgang Roundup. Foto: Kjeld Hansen

EU-Kommission har fornyet godkendelsen af giftstoffet glyforsat, som er det aktive stof i blandt andet Roundup, verdens mest solgte sprøjtegift.

Dermed  vælger Kommisonen at overhøre advarsler fra forskere, som finder stoffet i urinen fra både børn og voksne. Også Verdenssundhedsorganisationen WHO har sidste år advaret om, at stoffet er kræftfremkaldende i forsøg med rotter og formentlig også er kræftfremkaldende for mennesker.

Søren Egge Rasmussen, der er Enhedslistens fødevareordfører, mener, sagen afslører, hvor udemokratisk EU er og henviser til, at en forlængelse kræver et kvalificeret flertal. Kommissionen har fire gange forsøgt at få tilslutning for en forlængelse, men har hver gang indkasseret et nederlag.

Trumfer sin vilje igennem
- Efterfølgende har kommissionen så brugt sin ret til at trumfe en beslutning igennem, siger han.

- EU-kommissionens beslutning om at gennemtrumfe fortsat brug af den farlige sprøjtegift viser blot, at EU er gennemsyret af industriens og landbrugets interesser frem for hensyn til befolkningens sundhed. Roundup anklages for både at kunne være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, og det er helt skandaløst, at man på den måde gambler med folkesundheden for at fremme miljøskadeligt landbrug.

- Sagen afslører, hvor udemokratisk EU er, idet en forlængelse kræver et kvalificeret flertal. Kommissionen har nu fire gange forsøgt at få opbakning til en stadig kortere forlængelse, men det er blevet afvist hver gang, siger Søren Egge Rasmussen.

Enhedslisten vil arbejde videre for at få forbudt Roundup både i landbruget og i private haver.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: