EU imod dansk særstatus for salmonella

Danmark må ikke stille særlige krav til importerede kyllinger fra andre EU-lande. Foto: Colourbox

SALMONELLA – EU-lande blokerer af principielle årsager for, at Danmark kan stille særlige krav til salmonellafri kød importeret fra andre EU-lande.

Flere EU-lande blokerer “af principielle årsager” for, at danske forbrugere kan opnå en højere sikkerhed for salmonellafri kyllinger.

Det fremgår af et svar til Folketinget fra fødevareminister Dan Jørgensen, skriver Ritzau.

Danmark har siden 2007 forsøgt at opnå en såkaldt særstatus i EU, når det gælder bekæmpelsen af salmonella i kyllingekød.

Særlige krav til import
En sådan særstatus ville blandt andet betyde, at de danske myndigheder kan stille særligt strenge krav til det kyllingekød, der havner i de danske kølediske fra de andre EU-lande.

Men selvom Danmark lever fuldt og helt op til EU’s formelle krav for at opnå den fordelagtige særstatus, så modsætter de andre lande sig at give Danmark det blå stempel, fremgår det af svaret fra fødevareministeren.

“Flere medlemslande er imod af principielle årsager, idet de mener, at det vil betyde et Europa i to hastigheder, hvilket er i strid med EU’s grundprincip og varernes frie bevægelighed”, hedder det i svaret.

Ministeren kalder situationen “drøn-ærgerlig”.

- Det her understreger endnu en gang, at Danmark er et af de førende lande, når det kommer til fødevaresikkerhed. Så jeg synes, det er drønærgerligt, at vi ikke kan få en særstatus, som erhvervet har kæmpet hårdt for, siger Dan Jørgensen til Ritzau.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: