EU forbyder krom i lædervarer

Mange lædervarer indholder krom.

ALLERGI – Allergifremkaldende krom i lædervarer skal forbydes. Det har EU i dag besluttet. Det sker efter, at en dansk undersøgelse har påvist, at lædervarerne kan give forbrugerne kløende og væskende eksem.

Sko, tasker, handsker, sportsudstyr, møbler, tøj og andre lædervarer, der kommer i direkte kontakt med huden, bliver snart fri for det stærkt allergifremkaldende stof Krom VI. På baggrund af et dansk forslag, har EU-landene i dag vedtaget at forbyde Krom VI i lædervarer i hele Europa.

- Jeg er rigtig stolt af, at vi nu sikrer, at alle europæere trygt kan gå med bare tæer i skoene eller sidde i deres lædersofa uden at bekymre sig om at få allergi. Vi forebygger ikke alene nye allergitilfælde, men sikrer også at de to millioner europæere, der allerede lider af krom-allergi bliver beskyttet i deres hverdag, siger miljøminister Ida Auken.

Dansk viden giver beskyttelse i hele EU
Det danske forslag til et EU-forbud bygger på en undersøgelse af krom VI i læderfodtøj, som Videnscenter for Allergi lavede for Miljøstyrelsen i 2011. Den viste, at knap halvdelen af de lædersko og lædersandaler, der blev undersøgt, afgav krom VI.

- De fleste lædervarer på de danske hylder er importerede fra udlandet. Med fælles EU-regler kan vi sørge for, at alle virksomheder fremstiller sikre lædervarer til forbrugerne. På den måde er forbuddet er et godt eksempel på, hvordan vi med dansk viden kan presse på for, at alle europæiske forbrugere bliver beskyttet, siger Ida Auken.

Krom VI bliver brugt til at gøre lædervarer holdbare og smidige, og Krom VI har i mange år været kendt som et stærkt allergifremkaldende stof, der kan give kløende og væskende eksem.

Forbuddet træder i kraft, når det er formelt vedtaget af Rådet og Europa-Parlamentet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: