Esben Lunde vil ikke skærpe grænser for nitrat i vandet

SUNDHED – Stor undersøgelse, som viser øget kræftrisiko ved for højt indhold af nitrat i drikkevandet, preller af på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Han vil ikke skærpe grænseværdien og heller ikke genindføre kontrolpligten for 40.000 små vandforsyninger, som han selv afskaffede.

Esben Lunde Larsen på charmeoffensiv med en gris i favnen omgivet af rullende tv-kameraer. Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Miljø- og fødevareministeren Esben Lunde Larsen er ikke påvirket af den hidtil største undersøgelse, der peger på øget kræftrisiko ved nitratkoncentrationer i drikkevandet langt under grænseværdien. Han nægter at skærpe reglerne og vil heller ikke genindføre kontrolpligt.

Det skriver Dagbladet Information i morgendagens avis.

I midten af februar afslørede den hidtil største folkeundersøgelse, at et højt indhold af nitrat i drikkevandet øger risikoen for tarmkræft, og både Danmarks Naturfredningsforening og vandsektorens interesseorganisation DANVA opfordrede politikerne til at tage resultaterne alvorligt og opfordrede direkte til at revurdere den nuværende grænseværdi for nitrat i drikkevandet.

Men Esben Lunde Larsen har tilsyneladende ikke tænkt sig at skride ind.

»Jeg mener(…), at den nuværende grænseværdi fortsat skal følge EU’s vandkvalitetskrav,« skriver miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i et svar til den socialdemokratiske miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

»Jeg har tillid til, at beboere med egen vandforsyning selv vil tage initiativ til at få foretaget en kontrol af deres drikkevand,« svarer han i et andet.

LÆS OGSÅ: For meget nitrat i drikkevandet kan give tarmkræft

DANVA: Uacceptabelt
Specialkonsulent i DANVA, Claus Vangsgaard, finder det uacceptabelt, at Esben Lunde Larsen ikke tager den store danske undersøgelse mere alvorligt.

»Ministeren henviser i sit svar til EFSA’s konklusion, men EFSA’s gennemgang af området er jo foretaget før den store danske undersøgelse og inddrager derfor ikke dens resultater,« siger Claus Vangsgaard til Information.

Han påpeger, at man tidligere af forsigtighedsgrunde også har opereret med en vejledende grænseværdi på 25 mg nitrat pr. liter – dvs. halvdelen af dagens maksimumgrænse på 50 mg.

»Resultaterne af den nye undersøgelse viser nu, at der er al mulig grund til at tage forsigtighedshensyn,« mener Claus Vangsgaard.

Ingen kontrolpligt for 40.000 små private vandforsyninger
Indtil for et halvt år siden havde landets omkring 40.000 små private vandforsyninger pligt til at lade drikkevandet kontrollere for blandt andet nitrat, men den kontrolpligt ophævede Esben Lunde Larsen med en bekendtgørelse udstedt i oktober 2017. Og han vil ikke genindføre den.

»Jeg har tillid til, at beboere med egen vandforsyning selv vil tage initiativ til at få foretaget kontrol af deres drikkevand«, skriver han i sit svar.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: