Esben Lunde: I har opskræmt befolkningen på Djursland

NATUR – Politikere, der er imod havbrug, har opskræmt befolkningen på Djursland, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Havnen i Ebeltoft. Esben Lunde Larsen mener, det er de politikere og organisationer, der er imod nye havbrug, der unødigt opskræmmer befolkningen på Djursland. Foto: CC BY flickr Speedygroundhog

Af Flemming Seiersen, journalist

Det er de politikere, der er imod nye havbrug, der har opskræmt befolkningen på Djursland med de argumenter, de bruger. Argumenter, der er helt ude af proportioner.

Det sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen på et samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg onsdag den 14. juni.

Især beskyldte han Enhedslisten Søren Egge Rasmussen for at føre skræmmekampagne mod havbrugene:

Vader ikke rundt i kvælstof på strandene
- Så vidt jeg ved, vader man ikke rundt i kvælstof på strandene på Djursland, sagde Esben Lunde Larsen. Proportionerne er, at vi kun øger udledningen af kvælstof fra Danmark med 1 procent med de 800 tons ekstra kvælstof og 97 tons fosfor, som landbrugspakken giver mulighed for.

Søren Egge Rasmussen afviste ministerens påstand om, at modstandernes argumenter er helt ude af proportioner:

- Kvælstof kommer jo ikke galoperende op på strandene. Men på Djursland kender de allerede til følgerne af kvælstof i vandet, nemlig uklart vand, algesuppe og iltsvind. Det vil regeringen gøre endnu værre for at gavne snævre erhvervsinteresser og dermed ganske få mennesker. Én procent kvælstof er jo et pænt tal, men ministeren glemmer lige forøgelsen af fosfor med 6 procent. Det er et stort og nok så vigtigt tal.

2500 arbejdspladser i Ebeltoft i turisterhvervet
Advarslerne er ikke ude af proportioner, fortsatte han.

- Der er 2.500 arbejdspladser i turisterhvervet alene i Ebeltoft kommune. Det skal ministeren ikke sidde at grine af. (Esben Lunde Larsen sad nemlig og grinede under Søren Egge Rasmussens indlæg).

- Tag hellere og lyt til lokalbefolkning og deres borgmestrene på Djursland og Samsø. De advarer højlydt, blandt andet fordi de frygter tab af store turistindtægter. Det er de rigtige proportioner, sagde Søren Egge.

Ude af proportioner er til gengæld Esben Lunde Larsens påstand om, at vi med havbrugene lever op til en forpligtelse om at producere sunde fisk og skabe arbejdspladser. Sandheden er en anden, sagde Christian Poll fra Alternativet:

- De ørreder, der skal opdrættes i havbrugene, bliver ikke til kvalitetsfisk. Det er kun rognen, der bliver brugt til eksport til Japan. Der kommer japanere til Danmark blot for at tage rognen ud. Det giver ingen danske arbejdspladser, og der vil kun være få faste arbejdspladser på havbrugene. Så EU’s målsætning og et af ministerens argumenter om at producere kvalitetsfisk til europæerne for at undgå import af dårlige fisk, holder altså heller ikke, sagde Christian Poll.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: